Целта на специалистите, работещи с Големия адронен колайдер - най-големия ускорител на частици в света - е да се опитат да докажат, че т.нар. "божествена" частица наистина съществува. След като са анализирали огромно количество данни, физиците са уверени, че са близо до постигането на тази цел, твърди пожелал анонимност учен, който е запознат с работата на двата основни изследователски екипа на ЦЕРН.

Солидни признаци за Хигс бозона са наблюдавани в същия енергиен обхват, където частицата колебливо бе забелязана миналата година. Изключително важният за науката Хигс бозон има твърде кратък живот и може да бъде открит само по следите, които оставя.

Митичният Хигс носи името на британския физик Питър Хигс. През 1964 г. ученият пръв предполага за съществуването на частицата, за която се смята, че е придала маса на Вселената след Големия взрив преди 13,7 милиарда години и е направила възможни образуването на звездите и планетите и появата на живот. Хигс бозонът е последното липсващо звено в Стандартния модел на физиката, който обяснява взаимодействията във Вселената на ниво елементарни частици.

Ако съществуването на Хигс бозона бъде потвърдено, откритието почти сигурно ще донесе Нобелова награда на откривателя му Питър Хигс и вероятно на още един европейски физик и един американец.

Говорейки за напредъка на физиците от ЦЕРН, запознатите с работата им специалисти смятат, че съобщение за откриването на Хигс бозона, основано на внимателен анализ на данните за 300 трилиона сблъсъка на протони в Големия адронен колайдер, ще бъде направено на научна конференция в Мелбърн в средата на юли. От ЦЕРН обаче няма потвърждение, че предстои да бъде оповестено откриването на "божествената" частица, за която се смята, че е придала маса и форма на Вселената.