Коментари - Все по-близо сме до ”божествената” частица | IT.dir.bg
назад

Все по-близо сме до ”божествената” частица

Физиците от ЦЕРН, изследващи състава на Вселената, са близо до откриването на загадъчната частица Хигс бозон, за която се смята, че е изиграла ключова роля за превръщането на останките от Големия взрив в звезди и планети и за появата на живот, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, позовавайки се на учени, запознати с работата на колегите си.

Обратно в новината

Коментари - Все по-близо сме до ”божествената” частица | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Първата глътка от чашата на природните науки прави човека атеист, но на дъното на чашата го очаква Бог. Вернер Хайзенберг, Нобелов лауреат по физика - - - Искам да позная ума на Бога. Останалото са подробности. Айнщайн

Наскоро слушах един наш философ, който твърдеше, че еволючията не е естествен процес, ами просто Творецът постоянно се усъвършенствал в правенето на същества. Това обяснява появата на Николета Лозанова, Ким Кардашиян, Азис, Евгени Минчев и други съвършени същества

Да "забележиш колебливо" значи, че не си забелязал нищо, ама много ти се иска да го забележиш... Имало признаци, че може да си го забелязал... При това, самият факт че наблюдаваш нещо, го прави не е същото. Нали мозъкът ни интерпретира цялата тази супа от концентрирана енергия (т.н. материя), като твърди обекти, които съществуват като такива само за Мозъка ни! Така че "божествената частица" не може да е материя, а само свойство на Въздесъщата Енергия и това свойство се проявява само чрез Мозъка ни и за Мозъка ни... Ха със здраве!

Сега разбрах защо на тунела към ЖК "Люлин" му викат-ускорител на елементарни частици. Да ме извинят жителите на комплекса ,ама ...!!!

Е здрасти, още като следвах се появи това име - 90- те години на XX век.

там е ускорител, ама не на бозони, ами на бизони

до : религиозните фанатици, ами ако искате дайте да се върнеме в средновековието да твърдиме че земята е плоска и да гориме на клада всеки който се усъмни, че на няколкостотин метра в облаците висшето същество бди над всеки един от нас, а пък за другите с чалмите направо не ми се говори само ми се плаче за тях

Има голяма разлика между вяра и религия и не виждам причина науката да не се развива паралелно с вярата, например Айнщайн и т.н....

Алиса Б

Айнщайн в никакъв случай не е бил вярващ.

Според теб наука или фанатизъм е това да търсиш аргументи срещу нещо, което е очевидно. Науката, която даде на човечествот автомобила и авиацията например, която показа структурата на материята с цел благото на хората е едно. Съвсем друго е да си забучиш главата в пясъка да търсиш разни бузони, за които и ти не си сигурен дали ги има. Като обясняваш такива неща, спомни си за Тесла. Кой му е покрил откритията и разработките - Библията или политиката превърнала се вече в религия, която строи колайдери да търси бузони да доказва на хората, че няма Бог и да им сложи хомота още повече.

както виждаш написал съм " религиозните фанатици " а не вярващи или не вярващи, и аз вярвам в съществуването на доста по развити същества от нас дори нематериални такива, колкото до науката и " бУзоните " ( както си го написал ) ами какво ? да престанеме да търсиме, да престанеме да си задаваме въпроси ? най-лесно е да кажеме "абе то там Бог щракна с пръсти и всичко се появи ей така изведнъж и толкоз " обаче и от там нататък следват въпроси, какво е Бог ? от какво е направен, каква е същността му ? или това е всичко ? или нищо ? а ? а ?

И с какво наличието на този бозон ще отрче Бог????И се пише бозон... бузони има сигурно във вашето село.

Всъщност бозона на Хигс, просто е наречен Божествена частица заради свойствата, които му предписват, но те са просто своиства и нищо повече и отразяват определени закони, които ние не разбираме напълно и имаме само няколко хипотези за това. Никъде няма фанатизъм и противоречие с вярата. По скоро противоречие се създава от медиите, които са жадни да разделят и противопоставят хората в интерес на управляващите маси - "разделяй и владей"... Аз лично проявявам интерес към тези изследвания, но това не означава, че всеки е длъжен да има интерес към това и не виня някои ако не му е интересно - всеки си избира дали да се учи докато е жив или да го водят други знаещи напред...

Физиците са уверени, че са близо до постигането на целта - да докажат, че т. нар. "божествена" частица наистина съществува. Те отдавна са уверени също така, че са близо до постигането на студения термоядрен синтез, който ще изхвърли от дневния ред традиционните АЕЦ. Още мъъъничко ...

Представям си ако на днешно време не беше на мода науката, а религията, какви църкви, пагоди и минарета до небето щяха да строят в опит да установят директен контакт с Бог... Важното е да се въртят милионите!

най - вероятно да, но предпочитам науката.

Изпраха толкова пари а резултата клони към -0+ . Смешковци с бели престилки и без грам приложение на тъпотиите им.

+100

В началото, като са завладявали космоса, пак е имало хора като теб, които са твърдяли точно същото. Проблема на глупавите хора е, че не четат и за това се повтарят един друг. А просто препратка води до ДРЕБНИ открития като компютъра, микровълновата печка и още други дреболии които са дошли благодарение на космическите изследвания.

Очаквах повече такива коментари. Само за протокола и Аз съм завършил научен профил в СУ. А да наричаш завладяване на космоса постигнатото до момента е доста странно. Откритията трябва да следват стъпаловидна структура като технология и разходи. Строиха Колайдера 20 г. и той вече е остарял като технология. Лек ден.

Кой ти каза че компютъра и микровълновата печка са в резултат от космическите изследвания? Само за справка - в основата на микравълновата печка е магнетрона. Прибор създаден преди ВСВ. И Кретена е прав. Учените трябва да степенуват правилно нещата. Полезните да са с предимство пред "чистата наука". Не че имам против, ама тази е "свръхчиста".

Аре стига лъгахте да си запазите бюджета бе. Нали помниме, кога се омазахте със неутриното дето надвишавало скоростта на светлината!

Според мен браточка, работат е там че нещата имат духовен и филосовски смисъл. От както го има тоя свят, какво ли не се е правело, че да се "докаже", че няма Творец, че сме възникнали от гръм, трясък или не знам си какво. Това, че такива съораженяи се плащат обаче от хора, които в голяма част не мислят така е факт и за това се грижи държавноста и политиката. Моето и твоето мнение да няма кой да го чуе, а и да има да е все тая. Тази Европа наречена стария континент още от времто на дарвин е започнала тая кампания и всичко е гнусно и отвратително. Който иска да си мисли, че преди не знам си колко милиона или милиарда години е имал пра баба маимун.

За твое сведение, официалната позиция на Ватикана е, че теорията за Големия взрив не противоречи на попските приказки. Само са против да теоретизирането на това, какво е било преди Големия взрив. Нашите килимявки май нямат официална позиция по въпроса, а и не биха могли и да имат с тези два синода: ако едните кажат "да", другите веднага ще кажат "не", само за да са наопаки. Чалмите пък ... на тях им дай само да се гъзурят по пет пъти на ден.

Принципно от страни погледнато ватикана приличат като че ли са истинска църква. Вероятно има и вярващи хорица в тоя мастодонт ама хич не са от влиятелните, най много да са тия дето ходят с метлата и кофите да чистят. Уверявам те че тая организация няма нищо общо с църквата описана в Библията и върши чудесна работа на светската политика.

Аз доколкото помня, алтернативният синод се разпадна. Ти ли си пропуснал нещо или аз не съм чул?

Мине се не мине някой месец и пак "близо сме до божествената частица". Единствената файда от тия глупости, е да успеят да открият начин за ходене до други звезди. Че то се видяло, че на Земята ще става страшно.

Всичко ми е ясно: величието на науката, милиардите дето са наляти в колайдера и изследванията, възможността да се "позакърпят" и актуализират теоретичните постановки. Не са ми ясни практическите приложения - някой да открехне завесата ако знае?

През втората световна война всичкото злато и скъпоценности откраднато от хитлеристите беше вложено в Швейцарски банки.И поради тяхната прословута тайна на влоговете и сега са най богатите в света.Там са изпрани парите на всички диктатори.

Според мен браточка, работат е там че нещата имат духовен и филосовски смисъл. От както го има тоя свят, какво ли не се е правело, че да се "докаже", че няма Творец, че сме възникнали от гръм, трясък или не знам си какво. Това, че такива съораженяи се плащат обаче от хора, които в голяма част не мислят така е факт и за това се грижи държавноста и политиката. Моето и твоето мнение да няма кой да го чуе, а и да има да е все тая. Тази Европа наречена стария континент още от времто на дарвин е започнала тая кампания и всичко е гнусно и отвратително. Който иска да си мисли, че преди не знам си колко милиона или милиарда години е имал пра баба маимун.

Идеята е, че теоретично ще стане възможно създаването на нещо(подредена молекулярни структури с определен обем и маса и функционалност) от "нищото", което не съвсем нищо по не според квантовата теория. Иначе съм съгласен, че философският и духовният смисъл са над всичко материално, както предполагам ще потвърди и сър Борман...

Ами аз да те светна. Едно време разни откачени хора се занимавали с такова безполезно нещо, като електричеството. И те не са предполагали за практическите му приложения. Други хора пък създали лазерите. Безполезни или не, но днес има повече лазери, отколкото хора. Трети хора се заели с радиоактивността, след като открили, че някакви си плаки са осветени. Сега има атомни електроцентрали. Други пък наблюдавали слънцето и стигнали до извода, че от водород може да се получи енергия и сега упорито се мъчат да получават енергия от тоя водород, като го държат под формата на плазма в магнитни полета. Все неща от тоя род. Никой не знае какво ще донесе някое велико откритие. Всеки днес ползва космически технологии, например GPS. Няма да ми стигне целият сървър на дира, ако тръгна да изброявам до какво са довели такива безполезни занимания.

Занимавали са се с тая разлика, че нещата, които изброяваш са найстина чиста наука, нямаща нищо общо с търсене на алтернатива в това как е възникнал света. Не мисля, че нещата са същите с колайдера.

Като е така и всичко е за доброто и благото на хората, защо толкова разработки на Тесла, останаха покрити и унищожени. С тях човечеството найстина щеше да има много повече технически средства с цел използване за мирни цели. Но например извеждането и прокламирането на теорията на еволюцията например, не е същото както теорията на електричеството. Така също и теория за бузонии - божествени частици си има духовна причина. Границата е малко тънка но я има.

само да допълня за лазерите: тези дето са ги открили са изучавали една такава простотия като квантовата механика, дето тогава е била безполезна теория на около 40 години

Откритието води директно до опознаване на свойствата на тъмната енергия и маса.За да си представиш практическата му страна си представи ,че сега виждаш само пяната на повърхноста на океана а откритието ще ти позволи да видиш самият океан.Има и още нещо.Същият въпрос е бил задаван и когато са открили радиоразпада на елементите...

Всичко е в сферата на предположенията. Въпросът е - на каква цена се правят тези велики открития? Защото тези пари ги даваме данъкоплатците, плащаме високи ток, парно, вода, а тук ни заблуждават с пране на пари!!! Толкова пари са загробени в този "ГРОБЛАЙНЕР" - че не само ще се срине ЕС, а се чудя как още се държи. Спомням си по бай Тошово време също се чудехме при тази некадърност на управлението, от къде се вземат пари за заплати - после се разбра - пак бяха откраднати от нас, работещите...изобщо тупа се брашнения чувал ,че пушек се вдига!!! Но напоследък стигнаха до голите кокали, където страшно боли, но народът си спи!!! Няма ли някъде из България още един Левски?

"Солидни ( с какво са измерени ) признаци за Хигс бозона са наблюдавани в същия енергиен обхват, където частицата КОЛЕБЛИВО бе забелязана миналата година. ( или я има и е забелязана, или я няма - в науката понятието колебливо означава съмнително ). Изключително важният за науката Хигс бозон има ТВЪРДЕ КРАТЪК ЖИВОТ и може да бъде открит само по следите, които оставя ( тук вече направо се заблуждава - какви следи? Ако са материални, значи частичката е материя, ако са духовни следи, как са ги видели? )" От това по-ясно, здраве му кажи, с няколко думи ни се казва, че няма нищо!!! Но паричките ги излапаха и сега се чудят как да си признаят!!! Но вижте, Нобеловата награда вече са я разпределили на кого ще я дадат!!! Браво на нас, че позволяваме да ни яхат и отпред и отзад!!!

В момента пиша в уеб старница която е кодирана в HTML. HTML е програмен език, който е разработен в Церн с цел да се систематизира информацията за да се използва от учените там, но както виждаш, освен там се ползва в Интернет, т.е. Интернет в този си вид не би бил бъзможен ако го нямаше Церн

Да, не отричам прогреса! Но на каква цена? Защото какво по-лошо от можещ и разбиращ човек, знаеш, умен и интелигентен, а на стари години да е болен и останал без прехрана? И младите няма да са вечни! Къде по добра инвестиция е здравето на човека. Къде е хубавата храна? Нали заради парите нито хляба ни е хляб, нито млякото мляко, нито зеленчука е чист! Децата какво да ядат? Защо са ни тези познания за Вселената, като няма да има здрави хора . Тогава научната фантастика ще стане реалност!!! Ще сме замърсили Земята така, че няма да се живее на нея!!!

Ако го нямаше Церн, има други градове и винаги ще се намери някой такъв в тях, способен да направи "чудото" HTML!