„След като животът й приключи, ще бъде принудени да потопим МКС. Тя не може да остане в орбита, тъй като е твърде тежка и ще остави огромно количество космически боклук след себе си“, каза заместник-председателят на „Роскосмос“ Виталий Давидов. „За момента сме се договорили с нашите партньори, че станцията ще бъде използвана до 2020 г.“, каза още Давидов.

Космическият боклук се превръща във все по-сериозен проблем. Космическа отломка, която мина близо до МКС миналия месец например, принуди шестчленния й екипаж да се евакуира временно.
Международната космическа станция, чиято стойност е 100 млрд. долара, поддържа орбита на около 350 км над Земята. Станцията е лаборатория за научни експерименти, в която участват космическите агенции на Европа, САЩ, Русия, Япония и Канада. Изграждането й започна през 1998 г. и първоначално се предвиждаше тя да остане в орбита в продължение на 15 години, но по-късно бе постигнато съгласие този срок да се удължи до поне 2020 г.

Решението МКС да бъде потопена означава, че тя ще има същата съдба като своя предшественик – космическата станция „Мир”, която Русия потопи в Тихия океан през 2001 г. след 15-годишна експлоатация. По думите на Давидов все още не е ясно какво ще замени МКС и дали изобщо ще има необходимост от заместник, който да бъде изпратен в околоземната орбита.

„Много от нашите задачи са все още свързани с околоземното пространство”, обясни той. Според Давидов евентуалната нова космическа станция би могла да се използва като база за изграждане на комплекси, които ще изследват по-далечния Космос – Луната или Марс.
След като САЩ сложиха край на програмата на космическите совалки, руските системи останаха единственото средство за транспортиране на астронавти до МКС.

В момента Русия разработва нов космически кораб, който да замени капсулата „Союз”, която е за еднократна употреба, с изключение на частта, използвана за връщане на астронавтите на Земята, каза още Давидов. Тестовете на новия апарат ще започнат през 2015 г., пише в. "Класа".