Нобеловият лауреат Волфганг Кетерле и негови колеги са конструирали нова охладителна установка, която им е позволила да замразят молекули, съставени от алкални метали, до свръхниска температура от 200 нанокелвина, предаде ТАСС.

Агенцията цитира прессъобщение на Масачузетския технологичен институт. Постигнатата температура е 20 пъти по-ниска от предишния рекорд.

"Подобни методи отдавна се използват за охлаждане на атоми. Отначало си помислих, че нашата методика няма да проработи, но въпреки това проведохме експериментите. Сега уверено можем да заявим, че нашият подход е работещ за молекулите на лития и натрия. Дали ще е подходящ и за други вещества тепърва ще видим", заяви Кетерле.

Неговият екип разположил няколко хиляди атома на лития и натрия в лазерни хладилни установки. Когато те били охладени до 3 микрокелвина, физиците смесили атомите помежду им. Така те получили набор от молекули, състоящи се от атоми от единия и от другия метал.

След като се оформил облак от тези молекули, екипът го охладил, променил спина им с помощта на лазер и ги сблъскал с атоми на чист натрий, подложен на същата процедура. Така се стигнало до постигането на рекордните 200 нанокелвина.