Астрономи, работещи с Много големия телескоп на Европейската южна обсерватория, направиха 11 снимки на Клеопатра - астероида, приличащ на кучешки кокал, съобщи ЮПИ.

Снимките насочват как може да са се образували астероидът и луните му.

"Кеопатра е уникален обект в Слънчевата система - обяснява ръководителят на изследването Франк Марчис, старши астроном в института за търсене на извънземен интелект в Маунтин вю, Калифорния. - Мисля, че опознаването на тази сложна астероидна система ще ни помогне да научим повече за Слънчевата система."

Радарни наблюдения установиха страната форма на астероида Клеопатра преди 20 години. През 2008 г. Марчис и колегите му забелязаха двете луни и ги нарекоха на децата на египетската кралица - Алекс Хелиос и Клео Селен.

От 2017 г. до 2019 г. бяха уточнени размерите на астероида, различната големина на двете кълба, необичайната орбита на луните. Нищо не отговаряше на очакванията.

Новите наблюдения и изчисления разкриха, че масата на астероида е с 35 процента по-малка. Преди специалистите мислеха, че той е съставен от метали, но ниската плътност предполага да е порьозен и вероятно е конгломерат от скали и чакъл.

Чакъленото струпване се върти с прекалено голяма скорост и затова е възможно дори малък удар да предизвика откъсване на материал. Вероятно така са се образували луните.

Астрономите се надяват да направят още по-точни снимки с Много големия телескоп.