Съоснователят и дългогодишен лидер на Microsoft Бил Гейтс се е посветил в последните години на хуманитарни въпроси. Благотворителната фондация, основана от него и съпругата му Мелинда, вече подкрепи проекта за създаване на бързи тестове за откриване на коронавирус, предава technews.bg.

Наскоро Бил Гейтс сподели някои свои виждания за пандемията от коронавирус в дискусия в популярния портал Reddit. Според него, най-напредналите икономики ще могат да контролират разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19, след като поддържат карантината за период от шест до десет седмици!

Той препоръчва интензивни тестове на населението за признаци на инфекцията, последвани от изолиране на заразените. След период от 6 до 10 седмици карантината може да бъде премахната.

Безпокойство пораждат не толкова икономическите последици от пандемията, колкото липсата на възможности в много страни със слаба икономика и слаборазвити системи на здравеопазване за ефективно овладяване на разпространението на инфекцията.В някои държави може просто да не достигат места в болниците за изолиране и лечение на заразени граждани, предупреди Бил Гейтс.

Миналата година в подобна сесия в Reddit милиардерът спомена пандемията като една от основните заплахи за човешкото общество на този етап от неговото развитие. Бил Гейтс коментира, че способността на хората да се движат по света в съвременните условия допринася за по-бързото разпространение на инфекциите, отколкото през миналия век.