НАСА представи актуализиран план за своята лунна програма "Артемис" ("Артемида"), чиято първа фаза ("Артемида 1") вече е насрочена за 2021 г., а втората ("Артемида 2") - за 2023 г., обяви на телефонен брифинг за журналисти директорът на агенцията Джеймс Брайдънстайн.

Самото кацане на Луната, което се счита за трети етап от мисията ("Артемида 3"), трябва да се случи през 2024 година, както беше планирано по-рано, съобщи БТА.

"Всички елементи, от които се нуждаем, за да кацнем успешно на Луната през 2024 г., са в процес на изпълнение и ние бързо вървим към постигането на тази цел", каза Брайдънстайн.

"Артемида 1" предвижда безпилотен полет на космическия кораб "Орион", монтиран на ракета Ес Ел Ес (SLS - Space Launch System) около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап ("Артемида 2") е пилотиран полет около естествения спътник на Земята.

Първоначално стартовият етап от програмата беше насрочен за края на 2020 г., а вторият - за 2022 г., обаче помощник-заместник-директорът на НАСА Том Уитмайър информира в средата на май, че началото на "Артемида 1" ще бъде отложено за края на 2021 г. поради закъснения в създаването на ракетата-носител заради пандемията от новия коронавирус.

Необходимият бюджет за спазването на програмата е 28 милиарда долара за следващите пет години. От тях 16 милиарда ще са за спускаемия апарат. Бюджетът за периода 2021 г. - 2025 г. трябва да бъде одобрен от Конгреса. Ако първите 3,2 милиарда долара бъдат гласувани до Коледа, НАСА ще е в график с целта за кацане на Луната през 2024 г., увери Брайдънстайн.