НАСА огласи намерението си да плаща на частни компании за добив на ресурси на Луната - скали, прах и други лунни материали, които впоследствие да закупува, съобщават световните агенции.

По този начин американската космическа агенция се стреми да стимулира частния добив на желани извънземни ресурси за нуждите ѝ.

В изявление, направено от директора на НАСА Джим Брайдънстайн, се посочва, че плановете на космическата агенция няма да са в нарушение на договора от 1967 г., според който небесните тела и космосът са освободени от национални претенции за собственост.

Целта на инициативата на НАСА, насочена към компании, планиращи да изпратят роботи за добив на лунни ресурси, е да окуражи "нова ера на усвояване и открития, които ще донесат ползи на цялото човечество".

От американската космическа агенция отбелязват, че считат добитите ресурси за собственост на компанията. След покупката материалите ще станат "единствена собственост на НАСА".

Потенциалните участници трябва да съберат малко количество скали от която и да е точка на лунната повърхност, да предоставят визуални доказателства за взетия материал, както и данни за мястото, от което е добит, и да го предадат на НАСА за по-нататъшно използване.

В инициативата могат да се включат както американски, така и чуждестранни компании.