Директорът на американското космическо ведомство Джим Брайдънстайн изрази надежда за сътрудничество с Русия в рамките на американската лунна програма "Артемис", предаде Ройтерс.

"Отношенията между НАСА и Роскосмос са трайни", подчерта Брайдънстайн.

"Аз имам добри отношения с ръководителя на руското космическо ведомство Дмитрий Рогозин и се надявам, че съществуват възможности за продължаване на нашето сътрудничество", отчете директорът на НАСА, имайки предвид взаимодействието в рамките на "Артемис".

Агенцията припомни думите на Рогозин пред в."Комсомолска правда", който заяви, че американският лунен проект е свързан с НАТО.

"С този проект ние наблюдаваме отклоняване на нашите американски партньори от принципите на сътрудничество и взаимна подкрепа, които развихме в рамките на Международната космическа станция /МКС/. Честно казано, ние нямаме интерес към тази програма", заяви преди време Рогозин.

Администрацията на президента Тръмп обяви през месец май за стартирането на международен договор, наречен "Споразуменията Артемис", като предложи разширяване на сътрудничеството от МКС и покани всички страни по света да се включат в проект, предвиждащ дългосрочно присъствие на Луната.

НАСА очаква руските предложения за изграждането на преден пост в лунна орбита. Той ще бъде изграден в партньорство с частни компании и държави и е ключов елемент от програмата "Артемис".