Космическият телескоп "Джеймс Уеб", който ще наблюдава Вселената с несравнима прецизност, се очаква да напусне Земята до края на 2021 г., както е планирано, предаде Франс прес.

Вижте как изглежда космическият телескоп "Джеймс Уеб" >> >> >>

Представен като "по-голям брат" на "Хъбъл", телескопът "Джеймс Уеб" е технологично чудо, разработено с бюджет от около 10 милиарда долара, което претърпя много забавяния в програмата си, в частност поради голямата си сложност.

Конструиран в САЩ под ръководството на НАСА, "Джеймс Уеб" включва инструменти на Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Телескопът трябва да бъде изстрелян в космоса с ракета "Ариана-5" на компания "Арианаспейс" от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Вижте как изглежда ракетата "Ариана-5" >> >> >>

"Планираме да започнем поставянето на съоръжението в контейнер, за да го изпратим с морски транспорт от САЩ към Куру", каза директорът на НАСА по научните въпроси Томас Цурбухен на виртуална пресконференция с представители на европейската и канадската космически агенции и "Арианаспейс".

Първото възможно изстрелване на космическия телескоп "Джеймс Уеб" засега е планирано за 31 октомври. От "Арианаспейс" посочват, че крайната дата ще бъде съобщена само няколко седмици преди старта. Тази дата зависи от "комбинация от различни фактори", според Беатрис Ромеро, ръководител на проекта "Джеймс Уеб" в "Арианаспейс". По думите й периодът за изстрелване на телескопа продължава до началото на декември.