Европейският робот за бъдещата космическа мисия "ЕкзоМарс", който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, предаде Франс прес, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Руско-европейската космическа мисия, първоначално планирана за 2020 г., трябваше да бъде отложена за 2022 г. заради коронавирусната пандемия и технически трудности.

"Всички инструменти на марсохода "Розалинд Франклин" на ЕКА са готови за старта. Остава да бъдат извършени само няколко дребни корекции този месец", се посочва в изявлението, направено от организацията.

"Убедени сме, че ще бъдем на срещата за изстрелването през септември", каза Пиетро Балиони, ръководител на екипа, отговарящ за марсохода.

Роувърът ще бъде позициониран на повърхността на Червената планета от конструирания в Русия спускаем апарат "Казачок".

През ноември и декември миналата година бяха проведени успешни тестове на парашутите на голяма надморска височина - ключова стъпка за осигуряване на безпроблемно пристигане на Марс.

В допълнение реплика на роувъра осъществи първо успешно спускане от платформата си за кацане по време на симулации, посочват от ЕКА.

Спускането на робота представлява "решаваща операция", която ще трябва да бъде извършена "много бавно". Той е проектиран да преодолява стръмния наклон на рампите на спускаемия модул, но от контролния екип на Земята ще зависи да избере най-безопасната от тях.

Марсоходът "Розалинд Франклин" и спускаемият апарат вече са инсталирани в чиста стая в "Талес Аления Спейс" в Торино, Италия. След окончателен преглед през април те ще бъдат транспортирани до мястото им за изстрелване в Байконур, Казахстан.

Роувърът на "ЕкзоМарс" е проектиран да пробива марсианската почва на дълбочина до два метра - достатъчно дълбоко, за да достигне до всяка органична материя, която би се съхранила добре в продължение на 4 милиарда години. В далечни времена Марс е приличал повече на Земята, отколкото днес, с условия, които биха могли да поддържат живот и дават надежда за откриването на следи от древен микробен живот.