Ново проучване твърди, че подобно на прилепите и делфините, хората също могат да ехолокират предмети.

Само за 10 седмици изследователите са успели да научат участниците как да заобикалят препятствия и да разпознават размера им. За целта доброволците са издавали щракащи звуци и интерпретирали ехото, което се връща, отразено от заобикалящата среда.

Експериментът включва 12 участници, които са били диагностицирани като слепи през детството си, и 14 зрящи хора.

Ехолокацията е умение, което обикновено свързваме с животни като прилепи и китове, но някои слепи хора също използват ехото на собствените си звуци, за да открият препятствия.

Някои използват почукването на бастун или щракането с пръсти, за да вдигнат необходимия шум, докато други използват устата си, за да издадат щракащ звук.

Въпреки това досега ехолокацията при хората не е проучвана, а слепи не са били обучавани в нея.

Според учените зад изследването това трябва да се поправи, защото само 10 седмици са достатъчни, за да научи човек тънкостите на ехолокацията.

"Не мога да се сетя за друга работа със слепи участници, която да е имала толкова ентусиазирана обратна връзка", каза психологът Лоре Талер от университета в Дърам, Великобритания.

В хода на 20 обучителни сесии, продължили около 2 до 3 часа всяка слепите и зрящите участници успяват да се ориентират в коридори и да заобикалят предмети.

Проучването разкрива, че пред научаването на умението не съществува възрастова граница - с ехолокацията се справят и млади и стари.