Учените в Израел създават генна банка от семената на местни диви култури, някои от които са оцелели хиляди години и могат да помогнат на фермерите да се справят с по-суровия климат през следващите десетилетия, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

В евкалиптова горичка, сгушена между индустриална зона и строяща се нова железопътна линия, ботаникът Алон Сингър събира семена от редица растения, забелязани наскоро, включително разнообразие от водна мента, които ще бъдат замразени и съхранявани в Израелската банка за растителни гени в Volcani Institute, националният център за научноизследователска и развойна дейност в селското стопанство.

Сингър претърсва страната заедно с други скаути за сортове пшеница, ечемик и безброй други диви култури, така че техният генетичен състав да може да бъде запазен и проучен, преди да бъдат изгубени от разширяващите се пустини и урбанизацията със затоплянето на климата.

"Растенията тук са наистина уникални. Те са предците на много от култивираните растения, използвани днес", каза той.

Устойчивите характеристики могат да бъдат използвани за генетично модифициране на отглежданите култури, така че да издържат по-добре на суша или болести.

В генната банка се съхраняват десетки хиляди видове семена. Може да е по-малка от някои колекции другаде по света, но генофондът тук е уникален, идващ от район, който е бил част от региона на Плодородния полумесец, известен като родното място на отглеждането на култури.

"Тук е започнало селското стопанство преди около 10 000 години. Видове, които са били опитомени тук, все още са в дивата природа и се адаптират през годините към промените в околната среда", обясни Ейнав Майзлиш-Гати, директор на генната банка.

Изследването вече дава резултати. Например, институтът е създал разнообразие от пшеница с изключително кратък жизнен цикъл. Това решение може да не е в конкурентно днес, но може да бъде спасение в по-горещ климат с намалени вегетационни сезони.

Световната банка предупреждава, че глобалното земеделие е изключително уязвимо от изменението на климата. Отрицателните ефекти, според международната финансова институция, вече се усещат от формата на по-високи температури, по-чести екстремни метеорологични явления и ръст на инвазивните култури и вредители.

Селското стопанство и глобалното затопляне ще бъдат обсъдени от световните лидери в Египет в събота на COP27, настоящото издание на годишната среща на върха на ООН за изменението на климата.