Китайският космически апарат "Чанъе-4" кацна днес на обратната страна на Луната. Това е първото подобно постижение в космическите изследвания. Историята на китайската лунна програма обобщи агенция ТАСС.

Китайската програма за изследване на Луната започва през 2003 година.

Първата мисия е космическата сонда "Чанъе-1", изстреляна през октомври 2007 година. Тя работи 16 месеца в окололунна орбита и спомогна за съставянето на триизмерна карта на Луната с висока резолюция.

През октомври 2010 година бе изведена в орбита космическата сонда "Чанъе-2", която откри и фотографира потенциални подходящи райони за кацане.

Китайският космически апарат "Чанъе-3" беше изстрелян през декември 2013 година. Той спусна върху лунната повърхност роувъра "Юйту".

"Чанъе-4" се състои от автоматичен модул за полет с тегло 425 кг, платформа за кацане с тегло 1,2 тона и 140-килограмов роувър. Това е вторият китайски роувър на Луната. Построен е по подобие на "Юйту".

През 2019 година Китай планира да изпрати на Луната "Чанъе-5", който ще вземе и ще достави около 2 кг лунен грунт. След това ще бъдат пуснати два космически апарата за кацане на Северния и Южния полюс на Луната.

Роувърът на "Чанъе-4" е с правоъгълна форма, два сгъваеми слънчеви панела и шест колела. Той има следните размери: дължина - 1,5 м, ширина - 1 м, височина - 1,1 м. Роувърът е оборудван с различни камери - за кацане, за панорамни снимки и за пейзажни снимки. Снабден е с радар за изучаване на повърхностните слоеве на Луната, с лазерен далекомер и с триизмерен скенер. Наред с други инструменти, има и дозиметър, детектор на неутрони, инфрачервен спектрометър и малък анализатор на неутрални частици.

"Чанъе-4" беше изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември 2018 година с ракета "Великият поход - 3В". На 12 декември 2018 година успешно навлезе в орбита около Земята.

Сондата "Чанъе-4" ще провежда нискочестотни радиоастрономически изследвания. Ще изучава структурата на лунната повърхност, ще направи топографски изследвания. Предвидени са и биологични експерименти - отглеждане на картофи и размножаване на пеперуди.

Връзката на "Чанъе-4" със Земята се осъществява с помощта на спътника-ретранслатор "Цюецяо". Той беше изстрелян на 25 май 2018 година. На 14 юни 2018 година зае позиция в точката на гравитационното равновесие между Земята и Луната - на 455 хиляди км от Земята и 65 хиляди км от Луната. Освен че предава данните от сондата "Чанъе-4", той служи за наблюдение на космически радиоизлъчвания с ниска честота, които не се улавят от наземните апарати заради земната йоносфера.