Една от най-опасните болести на нашето време, срещу която все още няма лек - ебола - е непредсказуема и това е една от най-опасните ѝ характеристики. Нов компютърен модел обаче е на път да помогне в овладяването на потенциална смъртоносна епидемия от нея. Той взима предвид климатичните промени, взаимоотношенията между хората и пиковете в икономиката.

Според последните изчисления епидемия от ебола ще има до 2070 година, поне с 60% вероятност. Болестта поразява фатално половината от хората, били в досег с вируса, но при последните й огнища смъртните случаи достигат до 90 процента.

Учените разказват, че компютърният модел ще помогне на човечеството да се подготви, защото за сега най-добрият начин за предотвратяване на болестта е карантина и взимане на стъпки по ограничаване на заразените, чиито симптоми не се разпознават веднага.

Проучването е дело на редица учени и е публикувано в Nature Communications. Според тях методиката им може да се приложи и за други болести, но с по-малко гаранции за успех. Те внимателно отчитат всички фактори, които влияят на разпространението на коварната болест, сред които са глобалните климатични промени, бедността и липсата на достъп до медицински грижи.