Да строиш град на друга планета си е скъпо удоволствие. Не сме се и съмнявали в това, но в Twitter не кой да е, а самият Илън Мъск сподели своите изчисления. Според него това начинание ще струва на земляните между 100 милиарда и 10 трилиона долара.

Вижте как изглежда марсианската база на Мъск >> >> >>

Изпълнителният директор на Space X публикува тази цифра в дискусия, заформила се около придобивки на космическата компания. Въпреки че цифрата е стресираща, тя все пак представлява само 10% от разходите на военното министерство в САЩ за 2019 година.

Цената не е казана никак случайно. Зад нея стоят всъщност уравнения, включващи цената на един тон материали, транспортиран до Марс. И ако в момента тя е приблизително 100 000 долара за един тон, то само преди две години, през 2017 г. същото струваше над 140 000 долара.

Мечтата на Мъск с всяка изминала година изглежда все по-възможна за реализиране, а цената за транспорт на тон продължава да пада заради оптимизациите, които предлагат големите ракети на Space X. Все още освен големите разходи остават и много неизвестни около това как точно ще стигнем с толкова товар до Марс и къде ще зарежда ракетата на път за червената планета.