В ранните часове на понеделник хиляди телескопи в Северна Америка и Европа бяха насочени към Луната, за да видят и заснемат вълнуващи кадри на последното пълно лунно затъмнение до 2022 година.

Астрономите обаче са уловили и нещо по-интересно от затъмнението - метеорит се е сблъскал с Луната, при което в следствие от експлозията се е получил силен проблясък, пише National Geographic.

Космическият обект е ударил Луната в 6:41 ч. българско време, разкриват записите на проекта МИДАС - Moon Impact Detection and Analysis System, който следи за удрящи се в повърхността на Луната метеорити.

Телескопите на много любители астрономи са видели сблъсъка

Снимка: Christian Fröschlin/National Geographic

Подобни сблъсъци е трудно да се наблюдават при пълнолуние, тъй като повърхността на Луната е твърде осветена и камерите трудно биха уловили експлозията от удара. Рекордният брой телескопи насочени към нашия естествен спътник и затъмнената му от Земята повърхност са спомогнали за заснемането на сблъсъка.

Учените разкриват, че метеорит с подобни размери удря Луната поне веднъж на седмица, като мощността на взрива при удара се оценява на еквивалента на няколко тона тротил.

Астрофизиците заявяват, че Луната е една от причините на Земята да има живот. Тя е стабилизирала орбитата на нашата планета, както и въртенето около оста ѝ. Освен това не рядко вместо да се сблъскват с нас, метеоритите и астероидите удрят Луната.