Една от големите загадки на съвременната астрономия е разкрита, след като петгодишно наблюдение установи повтарящ се модел радиосигнал, идващ от малка галактика джудже на около 3 милиарда светлинни години от Земята, съобщава БНТ.

То идва след поредното забележително проучване на бързите радиоимпулси (FRB), една от най-горещите теми в астрономията. Много къси, но ярки радиоимпулси FRB бяха засечени за първи път през 2007 г. от радио телескопа Паркс в Австралия.

Тези масивни енергийни излъчвания в радиочестотния спектър продължават само няколко милисекунди. Предимно те се случват само веднъж, разказва "Форбс".

Въпреки че се смята, че няколко хиляди FRB идват всеки ден от дълбокия Космос и от всякаква посока, има два, които са особено интересни - FRB 121102 и FRB 180916.J10158 56. Тези два се повтарят.

Международен екип от астрономи използвал емблематичния 76-метров телескоп Ловел, който открил, че всяко радиоизлъчване FRB 121102 е продължило приблизително 90 дни, последвано от период на пауза от 67 дни.

Същият сигнал се повтарял на всеки 157 дни. Досега не беше идентифициран основен модел на повторението и това означава, че астрономите вече са в състояние да предвидят кога FRB 121102 ще се "включи" или "изключи".

Астрономите смятат, че наблюдаваният от тях модел показва, че тези мощни изблици са свързани с орбитално движение на масивна звезда, неутронна звезда, черна дупка (ако е така, тогава вероятно не са нарочни радиоимпулси от междугалактическа извънземна цивилизация, каквито тези също са популярни сред някои от учените).