Американската астронавтка Кристина Кук се завърна на Земята след рекордно дълъг престой за жена на Международната космическа станция (МКС) - 328 дена, съобщиха световните информационни агенции.

Кук вдигна палец нагоре с широка усмивка, докато я вадеха от руската космическа капсула на мястото на кацането в Казахстан.

"Толкова съм развълнувана и щастлива", каза Кук, увита в одеала на стола, докато чакаше да я отнесат в медицинска палатка, за да се приспособи към гравитацията.

Вижте как Кристина Кук се завърна на Земята >> >> >>

По време на престоя си в МКС Кук е изминала около 220 милиона километра, приблизително колкото 291 пътешествия до Луната и обратно. Удължената й мисия ще послужи да изследване на ефекта на продължителния полет в космоса върху жените.

Предишният рекорд за най-продължителен полет на жена в космоса принадлежи на американската астронавтка Пеги Уитсън. Той е 289 дни. Поставен е през 2017 г.

Кук участва и в първото излизане на женски екип в открит космос миналата година заедно с Джесика Миър. Заедно с Кристина Кук на Земята се върнаха руснакът Александър Скворцов и италианецът Лука Пармитано.

В МКС останаха Джесика Миър, Андрю Морган и командирът Олег Скрипочка.