Сателитите за глобален интернет на Илон Мъск - "Старлинк", вече впечатлиха множество българи, преминавайки над страната ни няколко поредни вечери. И докато някои нашенци изказаха опасенията си от извънземна инвазия, други заговориха за конспиративни теории, то се оказа, че опасност от тях наистина има.

И докато, подобно на всички останали сателитни излъчвания, тези на Мъск са безвредни, то за обсерватории на Земята може да настъпят реални негативни последици.

Вижте как сателитите на Мъск пречат на астрономическите наблюдения >> >> >>

В момента изстреляните сателити по програмата наброяват близо 500, като до края на годината броят им трябва да надмине 1000. Извеждането в орбита на следващия пакет от 60 апарата е предвидено за 7 май 2020 г. Няколко компании (включително SpaceX) имат намерение чрез мини спътници да осигурят разпространението на високоскоростен, широколентов интернет достъпен по цялото земно кълбо.

До няколко години се предвижда използването на 12 000 сателита, с възможност техният брой да нарасне до 42 000, формирайки една обща глобална околоземна мрежа.

"Опасенията са, че добрите намерения могат да окажат сериозен негативен ефект върху астрономическите наблюдения от Земята. Макар отразената от спътниците светлина да е трудно забележима с просто око, за големите телескопи по цялата Земя тяхната видимост е гарантирана, а работата им - застрашена. Освен това радиосигналите, които би излъчвало едно "съзвездие" от няколко десетки хиляди уреда в орбита поставя под риск и радиоастрономическите наблюдения", споделят от НАО Рожен.

Преди няколко дни Илон Мъск отговори на опасенията на световната общност на астрономите, като каза, че ще помогне за изстрелването на орбитални телескопи, които са по-добри от тези разположени на Земята.

Не е ясно обаче кой ще строи тези орбитални телескопи и как ще бъде осигурен достъпът до тях на астрономите от различните държави.