Земната обсерватория на НАСА е специализирано издание, създадено през 1999 година. Това е основният източник на сателитни изображения и друга научна информация, свързана с климата и околната среда, която се предоставя от НАСА за консумация от широката общественост.

Снимките от орбита разкриват моментното състояние на нашата променяща се планета. НАСА разкрива най-любопитните кадри от последните седмици.

Вулканично изригване в Аляска, мащабен пожар на Канарските острови, пясъчни бури от Намибия над Атлантика, двата коренно различни бряга на Асуанският язовир в Египет, нощна Прага са сред подбраните от НАСА кадри.

Вижте снимките >> >> >>

От Земната обсерватория на НАСА разкриват още и с колко се е повишило нивото на световния океан през последните 30 години. По данни на агенцията промяната е с 10 сантиметра.

Междувременно НАСА отбелязва успех в затварянето на озоновата дупка над Антарктида. Благодарение на глобалните усилия за регулиране на определени вещества, озоновата дупка показва признаци на възстановяване и се очаква да се върне към здравословно ниво в средата на този век.

Друго любопитно откритие на учените е, че прашните бури от Африка достигат до Южна Америка и имат благотворно влияние върху джунглата там. Песъчинките по същество служат като подобрител на почвата за един от белите дробове на планетата ни. Данните за това са налични от 2015 година, но учените продължават да следят как пясъка от Сахара наторява Амазонска екваториална гора.