Марс е доста негостоприемна планета. Температурите са малко по-студени от земните, но проблемът се крие в липсата на кислород и ниското атмосферно налягане от около 7 милибара. За сравнение  атмосферното налягане на морското равнище на Земята е около 1000 милибара или 1 бар. Погледнато така, няма как синята Земя и червения Марс да имат нещо общо.

Въпреки това двете планети си приличат много повече, отколкото може би предполагате.

Вижте галерията >> >> >>

Една трета от сушата на Земята се заема от пустини. Пясъчни дюни, скали и липса на вода на повърхността - това описание е подходящо, както за Червената планета, така и за земните пустини.

Ако искаме да сме по-конкретни - пустините на Земята заемат 49 милиона km², а Марс има площ от 144 милиона km².

Червената планета от своя страна също напомня на Земята. Има облаци, понякога небето синее (около изгрев и залез), а пресъхнали реки са белязали повърхността с каньони, меандри и делти. От НАСА дори имат доказателства за наличието на течна вода с много соли, появяваща се през лятото по склоновете на някои части на Марс.

Освен това и на двете планети има пясъчни бури, ветрове, ледници, вулкани (макар и неактивни), а геологията на терена е изключително сходна.

Пример за това, колко много си приличат двете планети е галерията, която сме ви подбрали. В нея ще откриете около 40 сателитни снимки. Въпросът ни към вас е - Можете ли да познаете дали изображенията са на Земята или на Марс?