Титан е един от най-интересните обекти в Слънчевата система. Той има двойно по-плътна от земната атмосфера, но малко по-слаба гравитация от Луната. Същевременно размерите са по-големи от тези на планетата Меркурий.

Луната е осеяна с морета и реки, но те не са от вода, а от течен метан. Странностите на най-голямата луна на Сатурн са толкова много, че от НАСА смятат да изпратят хеликоптер, който да ги проучи.

Мисията Dragonfly или "Водно конче" на НАСА ще бъде изстреляна към Титан през 2027 година. Очаква се тя да достигне до луната през 2034 година и да я изследва в детайли.

Вижте как изглежда Титан >> >> >>

Учените вече а избрали и мястото на кацане на сондата с хеликоптера. Това ще е полето от дюни Шангри-ла близо до кратера Селк. Изследователите го описват като "научно забележителна област", ​​достойна за изследване.

Мястото е достатъчно сухо и равно, за да повиши шансовете за успех на мисията.

Въглеводородният свят на Титан ще бъде изучен от окта-коптерът Dragonfly, който ще тежи 450 килограма. Максималната му скорост е 36 км/ч.

Апаратът ще направи не само множество ценни снимки от повърхността на вечно забулената луна, но и ще проучи в деайли имичния й състав.

Учените очакват Титан да крие "първичната супа", от която е изграден животът. В края на 2020 година астрономи на НАСА откриха в атмосферата на сатурновата луна молекулата циклопропенилиден (C3H2) - изключително нестабилен въглеводород, потенциално способен да се трансформира в по-сложни органични вещества.

"Титан е естествена лаборатория, в която могат да бъдат наблюдавани същите химични процеси като на Земята в ранните етапи от еволюцията на живота. Като част от мисията Dragonfly планираме да търсим молекули, по-дълги от циклопропенилиден, и затова е изключително важно да разберем какви сложни органични форми възникват в атмосферата на Титан, които впоследствие падат върху повърхността на тази луна на Сатурн", каза Мелиса Трейнър, астробиолог от НАСА.

Студената луна на Сатурн Титан отдавна интригува учени, търсещи живот в Слънчевата система. Повърхността й е покрита с органични въглеводороди и се смята, че под ледената повърхност се крие воден океан. Освен това Титан е единствената луна с атмосфера, която дори е малко по-гъста от Земната. Обекта е по-голям от Меркурий и под облаците му има изобилие от метанови реки, езера и морета.

Изследване от 2021 г. твърди, че кратерите на Титан имат всички нужни съставки за възникването на живота.