Националната астрономическа обсерватория "Рожен" ще има нов роботизиран и дистанционно управляем телескоп, който ще работи без човешка намеса, а първите тестови наблюдения с него се очаква да бъдат през лятото на 2022 година, съобщиха от Българската академия на науките и БНР.

Вижте снимки от НАО "Рожен" >> >> >>

Новият телескоп ще има главно огледало с диаметър 1.5 метра, оптична система "Ричи-Кретиен", а обществената поръчка за изработката му е спечелила австрийска фирма. В сключения договор с нея е предвидено още построяване на наблюдателна кула с купол, в която ще бъде монтиран телескопът.

Към телескопа е предвидена автоматизирана метеорологична станция, която ще следи за силата и посоката на вятъра, за относителната влажност на въздуха и за евентуално заоблачаване. Умният управляващ софтуер ще затворя телескопа и купола в случай на метеорологична опасност за оптичната система и електрониката.

Проектът за новия телескоп се финансира по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г., координирана от Министерството на образованието и науката. Срокът за изработка и доставка на телескопа е 18 месеца, а за неговото монтиране в обсерваторията в Рожен - 3 месеца.

Основна задача на новия телескоп ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за проследяване на малки тела от Слънчевата система, променливи звезди и квазари.

Досега България не е разполагала с  радиотелескоп, като това е бъде един от шестте в Европа.