Глобалните усилия за спиране на изменението на климата засега са недостатъчни. Това означава, че е време да започнем да изучаваме технологии, които да ни позволят да охладим планетата, се казва в нов доклад на ООН, съобщава CNBC.

Намаляването на емисиите на парникови газове е единственият начин за трайно забавяне на глобалното затопляне, но той може да е твърде бавен. Експертите на ООН препоръчват да се проучи технологията за затъмняване на Слънцето, наречена слънчево геоинженерство. Според концепцията във високите слоеве на атмосферата ще се впръскат аерозоли, които ще увеличат количеството на отразената светлина. Това от своя страна ще охлади средната глобална температура.

Докладът за тези технологии, написан от експертна група към ООН, съветва все още да не се прибягва до слънчевото геоинженерство. Въпреки това "този възглед може да се промени, ако действията в областта на климата останат недостатъчни", се казва в доклада.

Според ООН технологията трябва да се проучи и регулира. По този начин тя ще може да се приложи на глобално ниво.

"Слънчевото геоинженерство е единственият известен подход, който може да се използва за охлаждане на Земята в рамките на няколко години", се казва в доклада на ООН.

Цената би била десетки милиарди долари годишно за смъкване с един градус по Целзий на средната глобална температура.

Учените знаят, че методът работи бързо. Те се позовават на спада на средната глобална температура след големи вулканични изригвания, разпространили големи количества аерозоли в горните слоеве на атмосферата.

Към днешна дата няма никакви технологични пречки самолети или балони да впръскват аерозоли в атмосферата, допълват учените. Единственото необходимо условие е те да са в достатъчно голямо количество и мисиите да се извършват в регулярни интервали.

"Съществуват силни доказателства, че умишленото инжектиране на големи количества отразяващи частици в стратосферата би охладило Земята бързо", се казва в проучването на ООН.

"Ако глобалното затопляне в даден момент доведе до резултати, които широко се възприемат като непоносими (напр. широко разпространен глад, масова миграция, масова смъртност и унищожаване на инфраструктура),то нашият планиран извънреден отговор ще е свързан със слънчево геоинженерство", допълват експертите.

Технологията за затъмняване на Слънцето се препоръчва още от известни филантропи, като Бил Гейтс и Джордж Сорос. Не всички обаче я възприемат безкритично.

Технологията иска да намали количеството слънчева светлина, което достига до Земята

Снимка: iStock by Getty Images

Учените предлагат аерозолите за слънчевия геоинженеринг ще съдържат серен диоксид. Частиците имат отлични светлоотразителни способности и са евтини за производство, но идват с нежелан страничен ефект. Те са свързани с изтъняване на озоновия слой и причиняването на киселинни дъждове.

"Възстановяването на озоновата дупка в Антарктика може да се забави с няколко десетилетия и озоновата дупка може да стане по-дълбока през първото десетилетие на стратосферно аерозолно впръскване", се казва в доклада на ООН.

Друг потенциален риск е, че веднъж започнато, спирането на геоинженерството може да бъде доста опасно. Така всяка година светът ще трябва да отделя около 20 милиарда долара за аерозолното впръскване без да има точна дата за спирането му.

"Имаме само една атмосфера. Не можем да рискуваме да я увредим допълнително чрез недобре разбран пряк път за отстраняване на щетите, които вече сме причинили", пише Ингер Андерсен от ООН.

По тази причина докладът препоръчва технологията за слънчево геоинженерство първо да бъде детайлно проучена и регулирана. Употребата на технологията не трябва да се осъществява от отделни организации или държави, а да е плод на международна договореност.

Според учените най-опасният ефект на технологията може да е политически, ако тя се прилага без международно сътрудничество и управление.

Организацията на обединените нации може да бъде лидер в глобалните дискусии за разговори за соларно геоинженерство, завършва доклада.