Светослав Арабов, ученик в 8 клас в Математическата гимназия във Варна, спечели златен медал на Международната олимпиада по астрономия, провела се в Китай, съобщава БТА.

Новината идва от Антоанета Аврамова-Бончева, преподавател в Народната астрономическа обсерватория с планетариум в крайморския град и асистент в Института по астрономия към БАН.

Българският отбор, участвал на олимпиадата, е бил съставен от 8 ученици, обясни Аврамова. Младежите се връщат у дома с един златен, един сребърен и шест бронзови медала.

Сребърният медал е за Лора Лукманова от Софийската математическа гимназия. Тя постига и най-висок резултат в практическия тур.

Бронзовите медали са за Елена Йорданова (МГ-Русе), Красимир Станков (МГ-Русе) Мартин Недев (ПМГ-Хасково), Стела Бинева (ПМГ-Хасково), Атанас Митрев (ЕГ-Кърджали) и Миглена Меркулова (МГ-Варна).

България участва в международната олимпиада по астрономия от 1998 година. Тази година страната ни взема един от общо петте златни медала.

По традиция състезанието се е провело в три кръга - теоретичен, където учениците решават задачи, наблюдения на небето и практически.