Планета-джудже, кръстена Гоблин, бе открита отвъд Плутон, съобщи Асошиейтед прес.

Тя е с диаметър 300 км и е забелязана от астрономи през 2015 г. Откриването й обаче бе обявено едва сега след наблюдения с наземни телескопи. За сравнение диаметърът на Плутон е 2377 километра.

Официалното й название от Международния астрономически съюз е 2015 TG387.

Това е третата планета-джудже, за която наскоро бе установено, че орбитира в студените покрайнини на Слънчевата система. Орбитата на Гоблин е изключително издължена - на планетата-джудже са нужни 40 000 години, за да направи една обиколко около Слънцето. В най-отдалечената си точка Гоблин е 2300 пъти по-далече от Слънцето, отколкото е Земята, т.е. намира се на разстояние 2300 астрономически единици (1 астрономическа единица е разстоянието между Земята и Слънцето - 150 милиона км). В най-близката си точка Гоблин е 65 пъти по-отдалечена от Слънцето, отколкото е Земята, т.е. намира се на разстояние 65 астрономически единици.

Орбитата на Гоблин

Снимка: Roberto Molar Candanosa and Scott Sheppard, Carnegie Institution for Science.

Скот Шепард от института "Карнеги", Чад Трухильо от университета на Северна Аризона и Дейвид Толън от университета на Хавай забелязали Гоблин през октомври 2015 г., когато планетата била относително близо - на разстояние 80 астрономически единици.

Другите две планети-джуджета са Седна, която бе открита през 2003 г. и е с диаметър около 1000 км, и 2012 VP113 с диаметър около 500 км.

Орбитата на Гоблин кара учените да са все по-сигурни в наличието на масивна 9-та планета, намираща се в най-далечните части на Слънчевата система.