Изчезналият през 1936 година тасманийски тигър е едно от най-странните познати ни животни. Макар да се нарича тигър, прилича повече на вълк, а всъщност е хищен двуутробен бозайник. Срещал се е в близкото минало на остров Тасмания и е характерен с ивиците в задната част на тялото си и големия си разтвор на челюстта.

През 1932 г., на остров Тасмания е последното потвърдено наблюдение на тилацин на свобода. Последният екземпляр в плен е умрял на 6 септември 1936 г. в зоопарк в град Хобарт. Националният архив за филми и звуци в Австралия (NFSA) откри и реставрира изгубен филм, за който се смята, че са последните кадри на тасманийски тигър.

Вижте как изглежда тасманийският тигър >> >> >>

Видеото е от зоопарк Бомарис около март 1935 г., а благодарение на новите технологии вече може да се гледа в 4К. Вижда се, че клетката на животното е изключително малка, а хора, може би деца, удрят мрежата ѝ.

Макар да е изчезнал през 1936 година от тогава до сега редовно изплуват слухове за съществуването на тасманийски тигри в най-недостъпните части на горите в Тасмания.