Мозъчните стимулатори, форма на мозъчни импланти, могат да променят живота на тези, които страдат от неврологични заболявания като болестта на Паркинсон.

Научен екип е разработил иновативен начин за зареждане на импланти единствено чрез дихателни движения. Това би премахнало необходимостта от сложни батерии.

Устройството изпраща електрически импулси дълбоко в мозъка чрез електроди, за да помогне за регулиране на мозъчната дейност. Особено в области, които контролират двигателните функции.

На практика това може да помогне на пациентите да смекчат треперенето и сковаността, свързани с болестта на Паркинсон. Методът доби популярност и като  лечение на депресия.

Но мозъчните стимулатори не са перфектни. Те се нуждаят от операция, за да сменят батериите си на всеки 2-3 години, което е както скъпо и опасно.

Изследователи от университета в Кънектикът са конструирали мозъчен стимулатор, който използва енергията, генерирана от дихателните движения в гърдите на пациента. Той използва трибоелектрическо зареждане, при което статичното електричество се генерира чрез триене, като например когато се разбърквате по килима и предизвиквате статичен шок.

По същество изследователите са използвали този ефект чрез прилагане на трибоелектричен наногенератор близо до гръдната стена. Вдишването и издишването кара стената да се трие в генератора, създавайки ток, който зарежда суперкондензатор, който от своя страна захранва мозъчния стимулатор.

 

Разработката е публикувана в журнала Cells Report Physical Sciences.