В разгара на лятото дойде грандиозно съобщение: корейски изследователи казаха, че са създали свръхпроводим материал, който работи при стайна температура - Свещеният Граал на съвременната физика с потенциално революционни приложения. Учените обаче остават скептични, тъй като тези резултати далече не са доказани, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Неизвестен досега екип от учени от Сеул съобщи за експеримент с нов материал, наречен LK-99, в предварителна публикация, която все още не е поместена в научно списание.

Южнокорейските учени приложиха завладяващо видео, показващо малък куб, направен от мед, фосфат и олово, който се носи над магнит.

Съобщението предизвика лавина от реакции в социалните мрежи, като много любители го възприеха като революционно откритие, достойно за Нобелова награда.

Оттогава големи лаборатории, основно в Китай и Индия, се опитаха да възпроизведат експеримента, но без успех. От теоретична гледна точка вече има няколко предварителни публикации, отбелязва Хавиер Вилегас от френския Национален център за научни изследвания (CNRS).

"Научната искра пламна и това е нормално. Защото ако откритието се докаже, това ще доведе до технологична революция", каза физикът.

Свръхпроводник със стайна температура "напълно би променил нещата", съгласяват се негови колеги от CNRS.

Открити през 1911 г., свръхпроводящите материали правят възможно провеждането на електрически ток без никакво съпротивление и следователно без загуби. За разлика от тях при конвенционалните проводници, като тези в тостерите например, част от тока се превръща в топлинна енергия, което води до загуба на електрическа енергия.

Свръхпроводящите бобини създават мощни магнитни полета, които се използват в апаратите за ядрено-магнитен резонанс, в ускорителя на частици в ЦЕРН, в японския прототип на влак Маглев, който левитира над релсите...

Запазена за нишови приложения, технологията не може да бъде разработена в по-голям мащаб, тъй като има една съществена пречка: тя работи само при изключително ниски температури (около -250 градуса), което изисква сложни и скъпи инсталации. Следователно свъхроводимостта при стайна температура е мечта на физиците от 120 години, отбелязва Жулиен Боброф, професор в университета Париж-Сакле и изследовател в Лабораторията по физика на твърдото тяло.

С нейните ефекти на магнитна левитация учените си представят носещи се във въздуха болнични мебели, за да се избегне контакт с бактерии на земята, или летящи килими в коридорите на метрото...

Най-важният напредък би бил свързан със съхранението и преноса на електроенергия, имайки предвид, че понастоящем между 10 и 15 процента от произведената енергия се губят.

Усвояването на свръхпроводимостта би довело до значителни икономии на енергия, като например "премахването на един или два ядрени реактора във Франция".

Въпреки това учените запазват хладнокръвие, защото надеждите им вече са разбивани. "През последните 30 или 40 години се появяват съобщения за свръхпроводници, при които е преодоляна пречката с изключително ниските температури, и повечето от тях се оказват фалшиви", казва професор Боброф.

 

Причината, поради която свръхпроводящият материал LK-99 предизвиква толкова много шум, е, че експериментът изглежда "лесен за възпроизвеждане, дори за любител", допълва физикът.

 

Благодарение на нарастващото влияние на социалните мрежи информацията, подсилена от силата на изображенията, се разпространи светкавично. "За първи път подобно съобщение е придружено от видео и много хора го възприеха като доказателство", отбелязва Боброф.

"Само че това видео не представлява научно доказателство. Вероятно LK-99 е това доказателство, но тези, които са наясно, знаят, че има материали, левитиращи по същия начин, но не са свръхпроводници", обяснява физикът.

"Извънредните твърдения изискват извънредни доказателства", казва професор Тоби Перинг, учен от Лабораторията за неутрони и мюони ISIS във Великобритания.

Резултатите трябва да бъдат възпроизведени поне веднъж. "Ще имаме по-ясна представа след няколко седмици или поне се надявам да е така, имайки предвид реакцията на обществеността", казва Хавиер Вилегас.