Учени от Токийския университет в Япония заключиха, че животът е разпространен във Вселената, но извънземни организми вероятно няма в околностите на Слънчевата система и дори на Млечния път, съобщи Физ.орг.

Специалистите доказали, че една от ключовите за съществуването на живота молекули - РНК, може да се формира няколко пъти в ускорено разширяващата се Вселена. Тази молекула осигурява способността на живите организми да се възпроизвеждат, като при това веригата РНК не трябва да е по-къса от 40-100 нуклеотида. При наличие на достатъчно време и подходящи химични условия нуклеотиди могат спонтанно да се съединят и да формират РНК. Редица учени се съмняваха, че подобно повторно спонтанно формиране е възможно в цялата наблюдаема Вселена.

Резултатите от изследването потвърждават вероятността от поява на РНК в област, която се намира отвъд космологичния хоризонт - границата на наблюдаемата част от Вселената. Въпросната област, възникваща в резултат на период на космическа инфлация, може да съдържа 1 гугол звезди (1 гугол = 10 на степен 100). В този случай възникването на сложна и дълга верига РНК е неизбежно. Броят на звездите в наблюдаемата Вселена е 10 на 22-ра степен, а това прави вероятно спонтанното формиране на верига РНК с дължина не повече от 20 нуклеотида.