Руски учени са получили първи данни от космическия апарат "Луна-25", след като са включили научното оборудване на борда за пръв път, съобщи руската космическа корпорация Роскосмос.

"Луна-25" продължава полета си към естествения спътник на Земята - всички системи на борда на автоматичната станция работят нормално, комуникацията е стабилна, енергийният баланс е положителен", се посочва в изявление на Роскосмос, публикувано в "Телеграм".

"Получихме първи измервателни данни от полета до Луната и научният екип на проекта ги обработва", посочиха от Роскосмос.

Русия изстреля в петък първия си космически апарат до Луната от 47 години. Очаква се апаратът да се пристигне на Луната на 21 август, в района на кратера Богуславски. 

На автоматичната станция са инсталирани няколко камери. Те ще заснемат в детайли кацането и панорама на Луната.

Един от важните експерименти, които ще бъдат проведени от руската автоматична станция "Луна-25", ще бъде изследването на плазмено-праховата екзосфера на естествения спътник на Земята, каза пред ТАСС академик Лев Зелени от Института за космически изследвания към Руската академия на науките и научен ръководител на първия етап на лунната програма, цитиран от БТА. 

Той определя Луната като "замръзнало заспало царство", където дълго време нищо не се променя, освен падането на метеорити. Когато на повърхността се приземи апарат, това "равновесие" се нарушава, вдига се прах, създаващ опасности за съответната сонда и евентуално за хора.

"Много е важно да се разберат свойствата на тази екзосфера на Луната, да се проследи как този прах се отлага. За тази цел апаратът "Луна-25" разполага със специално оборудване", обясни експертът.

За разлика от Земята, прахът на Луната не е толкова "безобиден": той е много фин, има остри ръбове и електрически заряд. "Трябва да разберем естествената среда на Луната. Прахът е важен елемент от нея. Праховите частици се зареждат на повърхността на Луната под въздействието на слънчевата ултравиолетова светлина и могат да се издигнат и да левитират над повърхността, образувайки плазмено-прахова среда. Трябва да разберем свойствата й и как ще се отрази на технологиите и хората", обясни научният ръководител на първия етап на лунната програма.

Основната задача на "Луна-25" ще бъде да отработи технологията за меко кацане. При тази мисия за първи път космически апарат ще кацне на Южния полюс на естествения спътник на Земята. Той също ще изследва вътрешната структура и проучи природните ресурси, включително водата, както и въздействието върху повърхността на Луната на космическите лъчи и електромагнитната радиация.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО