Учените са създали дистанционно управлявани ходещи роботи, задвижвани от мускулни клетки на мишка, съобщават Inverse и Futurism.

Разработката комбинира най-новите достижения на роботиката с основни биологични системи. Според изследователите работата им може да положи основите на ново поколение много по-сложни киборги.

Биохибридният робот вече е поставил рекорд за скорост на придвижване в каса си, а работата на екипа зад проекта е публикувана в списание Science Robotics.

Всеки робот е с размер на грахово зърно. Той е конструиран от отгледани в лаборатория мускулни клетки на мишка, 3D отпечатан скелет, направен от мек материал, и безжични LED контролни чипове.

Тъй като мускулните клетки на мишката реагират на външни стимули, включително светлина или топлина, лъчевата светлина на тези LED контролери позволява на робота да започне да се клати напред.

Така той се движи без да е необходим източник на захранване или батерия.

"По същество можете да излъчвате енергия в чипа", каза Матиа Гацола, съавтор и машинен инженер в Университета на Илинойс, пред Inverse, "така че това означава, че нямате нужда от захранване на борда".

Екипът успя да маневрира с малките биохибриди през лабиринт и дори да преобърне серия от препятствия.

Гацола и колегите му виждат изследването като само началото. Сега те работят за по-сложни биохибридни роботи с невронни клетки, които могат да вземат решения сами.