Слънцето се оказа малко по-малко, отколкото се смяташе преди, твърди ново изследване. Учените откриват несъответствие в радиуса на звездата в сравнение с традиционния слънчев модел.

Използвайки данни за слънчевата активност екипът установява, че радиуса на Слънцето е по-малък с няколко стотни от процента или разлика от няколко десетки километра. Въпреки това учените твърдят, че несъответствието може да има по-големи последици върху как разбираме работата на вътрешната структура на Слънцето.

"Сеизмологичните изводи казват неща, които са свързани с ядрените реакции, химичния състав и основната структура на Слънцето", каза един от водещите автори на изследването Дъглас Гоф от университета в Кеймбридж пред New Scientist.

Докато учените традиционно оценяват размера на Слънцето чрез измерване на светещата му външна обвивка, наречена фотосфера, по-новите методи се обърнаха към режимите на трептене на звездата.

Докато звуковите вълни се разпространяват през вътрешността на Слънцето, те се отразяват от фотосферата и карат части от повърхността да осцилират. Учените разделят тези вълни на различни "режими" в зависимост от това какво ги причинява.

Вълните във F-режим са били използвани в миналото за оценка на размера на Слънцето, като резултатите предполагат, че звездата е била малко по-малка от стандарта. Но имаше известна несигурност около тези оценки, защото, както обясняват изследователите, вълните във F-режим може да не проникнат напълно във фотосферата и като такива са по-малко надеждни за измервания.

За по-твърдо откритие изследователите вместо това са използвали вълни в Р-режим. Те са причинени от огромни колебания на налягането в турбулентната вътрешност на Слънцето и могат да преминат през ядрото с лекота. Учените отново получили потвърждение за по-малкия радиус.

Колкото и малка да е разликата - само стотни от процента - това означава потенциално огромна разлика в структурата и състава на Слънцето, където абсолютната прецизност е от първостепенно значение.

"Има потенциал да се достигне до подвеждащи заключения относно фините елементи на вътрешната структура на Слънцето", каза Уилям Чаплин от университета в Бирмингам, който не е участвал в изследването, пред New Scientist.