Бъдещето на едно общество са неговите деца. Но колко точно добро ще е това бъдеще, зависи от възможностите за образование и развитие.

Тогава какво можем да кажем за бъдещето на България? В ежедневието си сякаш сме заобиколени от по-негативни новини. Добрите примери обаче съществуват, а ние не бива да ги пренебрегваме, защото така пропускаме да поощрим успеха на новото поколение.

Знаете ли, че България е на първо място в света по брой златни медали от олимпиади по лингвистика? Тази година нашите ученици отново победиха отборите на САЩ и Русия. Българчетата спечелиха златни медали на международни олимпиади по астрономия, география и редица точни науки. Български ученик попада и в класацията Топ 5 на Масачузетския технологичен институт за млади таланти.

Въпреки негативите си, образователната система в България продължава да е една от най-добрите в света. Това показват всяка година резултатите от състезания с представители на други държави. Инвестициите в подобряването на учебната среда също не са спирали и дори нарастват всяка година.

Днес ще ви запознаем с една инициатива, която си е поставила за цел да продължи инвестициите в бъдещето на България и това то да бъде по-добро и по-успешно.

Снимка: Solve for Tomorrow

Каузата на Samsung и STEM образованието

От 2022 година Samsung стартира програмата Solve for Tomorrow в България. Тя е насочена както към учениците, така и към учителите. Целта й е развитие на STEM уменията сред подрастващите. Избраният в рамките на проекта подход при разработването на идеи и иновации е дизайн мисленето (от англ. design thinking). Това е креативен процес за преодоляване на комплексни и на пръв поглед нерешими проблеми и намиране на иновативен и нестандартен изход за тях.

STEM (съкращение от англ. на science, technology, engineering, mathematics) е образователен подход, който цели да ускори прилагането на практика на знанията от точните науки - наука, технологии, инженерство и математика. Едновременно с това, образователният процес е по-интерактивен и възможно най-далеч от механичното зубрене. В STEM учениците учат чрез примери и чрез решаване на реални задачи. Това от своя страна е много по-интригуващо. Ползите на подхода са свързани и с бъдещата реализация в професионален план.

Творческо мислене, критичен анализ, работа в екип, инициативност, общуване - това са качества, които STEM философията и дизайн мисленето развиват в голяма степен.

Именно към насърчаването на този подход е насочена инициативата Solve for Tomorrow на Samsung. Целта й е да провокира учители и ученици да бъдат по-любопитни, да стимулира откривателския им дух и да им покаже, че те самите също могат да са иноватори и откриватели. Затова и девизът на проекта е: "Създаваме бъдещето поколение иноватори".

Снимка: Solve for Tomorrow

Какво е Solve for Tomorrow

Ядрото на инициативата е STEM конкурс за ученици. Те са разпределени в три възрастови групи: от втори до четвърти клас, от пети до осми клас и от девети до дванадесети клас. Задължително условие е всеки отбор да се ръководи от учител.

След като са сформирани, отборите могат да кандидатстват в Solve for Tomorrow с идея за иновативно технологично решение в една от три основни категории: "Устойчивост", "Справедливост и социално включване" и "Образование".

За възрастовата група 9. - 12. клас e предвидена и специална категория "Дигитално бъдеще". Учениците от тази възрастова група кандидатстват с идея и базов прототип.

Класираните полуфиналисти преминават през менторска програма и се състезават на финалното събитие в София. Победителят се определя от жури, а отборът, събрал най-много гласове от онлайн гласуването, получава наградата на публиката.

Участието на учениците от 2. - 4. клас и 5. - 8. клас е изцяло онлайн. Те кандидатстват с резюме на идеята и видео. Полуфиналистите се определят от жури, а победителят за всяка от възрастовите групи - чрез онлайн гласуване.

Учениците трябва да използват всичките си налични знания, за да дадат решение на идентифициран от тях проблем, като преминават през процеса на дизайн мислене. Те развиват творческото си мислене, при това в една положителна за цялото общество насока.

Solve for Tomorrow ражда някои наистина добри идеи и показва стъпка по стъпка, как те могат да се превърнат в успешен проект.

В първото издание на конкурса през изминалата година бяха изпратени общо над 80 идеи от общо 22 града. Над 200 ученици и повече от 60 учители се включиха в инициативата. Всеки екип представи оригинални решения за подобряване живота на хората и общностите около тях, чрез прилагането на умения, свързани с наука, технологии, инженерство и математика (STEM) и дизайн мислене.

"Категорично най-привлекателната тема за участниците в първото издание през 2022 беше в категория "Околна среда и климат" - над 60% от получените идеи бяха в тази категория. Победителите в тази категория спечелиха журито с размаха и потенциала на идеите си и прототипите, които видяхме на живо - иновативен контейнер за саморазпределяне на битови отпадъци, който разпознава различните отпадъци чрез специален сензор, летателен апарат за измерване на праховото замърсяване в дадена област и събиране на метеорологични данни или надграждане на ВиК инсталациите с допълнителен резервоар, който да позволява повторна употреба на използваната вода. Разбира се, всичко това ни говори, че младите хора се вълнуват за света, който обитават и намират вдъхновение в проблемите, свързани с това да се грижим за планетата и да участват активно в решаването им", споделя Жасмина Петкова от Samsung България.

В област "Околна среда и климат" учениците са предложили създаването на дрон, който да измерва праховото замърсяване, изследва и записва метеорологични данни, чрез което показва измененията в параметрите над дадена географска област, за да се проследят последиците от определени действия върху околната среда.

Други високо оценени идеи включват надграждане на ВиК инсталациите с допълнителен резервоар, който да позволява повторна употреба на използваната вода и изграждането на иновативен контейнер за саморазпределяне на битови отпадъци, който разпознава различните отпадъци чрез специален сензор.

В категория "Социално равенство" бяха разисквани множество проблеми свързани с подпомагането на хора в неравностойно положение. Сред проектите-победители попадат идея за създаването на джаджа, която да помага на хората с увредено зрение да могат да разчитат цветове, да възпроизвежда значението на букви или да засичат потенциални заплахи или създаването на иновативна платформа, с помощта на която хора с увреждания могат да потърсят работа и да получат подкрепа при реализацията си на пазара на труда.

Проектът Solve for Tomorrow на Samsung е насочен и към учителите. Инициативата предоставя безплатни обучения за учители от цялата страна. Целта на курсовете е да подпомогнат учителите в подготовката на младежите за участие в конкурса чрез прилагане на проектно базирано обучение и насърчаване на STEM уменията.

Обученията се организират от фондация "Образование 5.0", партньор на Samsung България в този проект. Информация за графика им може да бъде получена на https://www.solvefortomorrow.bg/ и на сайта на фондацията.

Снимка: Solve for Tomorrow

Кой може да участва в конкурса

Участието в Solve for Tomorrow е възможно за всеки български ученик от втори до дванадесети клас.

Учениците от 9. до 12. клас могат да кандидатстват за участие до 28.10.2023 г. По-малките ученици ще имат последна възможност да подадат своите идеи на 29 ноември.

Те трябва да имат идея, която да резюмират и да са готови да развият до възможно най-готов вид.

При новия график екипите от всички етапи ще могат по-пълноценно да работят със своя ръководител на място в училище.

"Децата имат богато въображение, а ние, учителите - опит. Каква по-добра комбинация?", това споделя д-р Ангел Ангелов, ръководител на отбора "Цветен свят" от СУ "Сава Доброплодни", Шумен, участник в миналогодишното издание, заедно с колегата си г-н Захари Николов. Отборът е и много добър пример за това как ученици от различни класове и дори училища могат да работят в екип по един проект. Към десетокласниците Димитър Георгиев, Едуард Алтунян се присъединява и седмокласникът Витомир Георгиев от шуменското училище, заедно със Сияна Костадинова и Данаил Иванов с учители г-жа Таня Сребрева и г-жа Грета Стоянова от ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията", Бургас. Със съвместни усилия те разработват брайлов кодер, брайлово пиано, сензор за разпознаване на цветовете, устройство, предупреждаващо за препятствия, роботизирано куче водач в полза на незрящи хора.

Мартин Миленков, Кристиян Велчев и Петър Петров са ученици от Варна. Заедно със своя ръководител, г-жа Сияна Николова, през миналата година отборът започва разработването на дрон, който да мери качеството на въздуха.

Разработката на идейния проект отнема месеци. През това време учениците се запознават с множество конкретни инженерни проекти и намират начин за тяхното решение. Към днешна дата те вече създават своя прототип.

"В него видяхме и възможност за реализация и полза както за нас, така и за обществото", споделят учениците опита си от участието в Solve for Tomorrow.

"Целият проект сам по себе си носи невероятен заряд. Възможността да се докоснеш до будните умове на такива млади хора, ти дава нова доза мотивация за теб самия. Проектът донесе много удовлетворение за мен като ментор, защото предадох част от своите знания на други хора и макар и с малко, спомогнах да се доближат с още малко до мечтите си. Дълбоко вярвам в идеята, за това, че доброто, мъдростта и познанието трябва да бъдат предавани нататък, защото така ще бъдат увековечени и ще пребъдат в успехите на тези след нас", коментира Вяра Маринова от Samsung България.

Тя допълва, че за да бъде максимално удобно и ефективно за учениците, срещите с тях се организират онлайн. Така за участниците не е проблем да се свързват по няколко пъти на седмица със своите ментори от Samsung.

"Подготовката на един такъв проект е мащабно начинание и вярвам, че като ментор е важно да съм винаги на един клик разстояние от тях, за да им помагам при нужда", споделя Вяра Маринова.

"Помагаме на децата и отборите в разработването на прототипа на апликацията. Оказваме помощ и при стратегията на презентация на бизнес модела за тяхната идея", допълва друг ментор от проекта, Борислав Манов от Samsung България.

Всъщност Solve for Tomorrow на Samsung цели не само да развие знанията и уменията на българските ученици. Проектът иска да им покаже, че техните идеи могат да се сбъдват на практика и да променят света ни към по-хубаво.

"Като компания, лидер в иновациите, вярвам, че следващите големи решения се раждат именно от следващите поколенията, затова имат нужда да бъдат насърчавани и подкрепяни от ранна детска възраст и конкурсът е една добра възможност за това", завършва Жасмина Петкова.

Как да кандидатствате в конкурса Solve for Tomorrow 2023 може да откриете тук >>>

Снимка: Solve for Tomorrow


*Съдържанието е създадено за Samsung