По-голямата част от спътника с дължина 5,3 метра и тегло над 1 тон ще се разпадне при навлизането си в атмосферата, но според ЕКА е възможно отломки с малки размери да достигнат до нашата планета, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

Все още не може да се каже кога и къде ще паднат отломки, поясниха от ЕКА. Районът, свързан с подобен риск, ще стане известен с наближаването на навлизането на спътника в земната атмосфера.

От март 2009 г. GOCE е на ниска околоземна орбита, на височина, която е изключително малка за изследователски спътник. Неговият градиометър - инструмент, който позволява да се измери гравитацията във формат 3D, даде възможност да се картографират с безпрецедентна точност вариациите в земната гравитация.

Учени използваха също данни, събрани от GOCE, за да създадат първата световна карта с висока резолюция на границата между земната кора и земната мантия.

GOCE освен това стана първият "сеизмограф на орбита", след като регистрира звукови вълни, получени в резултат на силното земетресение в Япония на 11 март 2011 г.

Първоначално бе планирано мисията GOCE да продължи 20 месеца, но ЕКА я удължи до края на 2012 г., след като се оказа, че консумацията на гориво е по-малка от очакваното. 

Специалисти са на мнение, че рискът за хората от падане на отломки от спътника е изключително малък.