Нептун е най-далечната планета, която прави една обиколка около Слънцето за 165 земни години. Продължителността на един сезон е 40 години.

Вижте снимки на Нептун >> >> >>

В момента южното полукълбо на Нептун е в разгара на лятото, но учените са забелязали мистериозна аномалия - температурите не са се повишили изобщо. Всъщност наблюденията показват, че се случва обратното. В периода между 2003 и 2018 г. е забелязан среден спад от около 8 °C.

"Тази промяна беше неочаквана. Тъй като наблюдавахме Нептун през ранното му южно лято, очаквахме температурите бавно да стават по-топли, а не по-студени", казва планетарният учен Майкъл Роман от Университета в Лестър във Великобритания.

В периодът между 2018 г. и 2020 г. пък е наблюдавано аномално затопляне с 11 °C само за две години.

"Докато метанът абсорбира слънчевата светлина и затопля атмосферата, фотохимично произведените въглеводороди - предимно етан и ацетилен - са мощни инфрачервени излъчватели, които служат за охлаждане на стратосферата", обясняват изследователите в своя документ.

"Балансът между това радиационно нагряване и охлаждане се променя с промяната на количеството фотохимични въглеводороди."

Предишни изследвания на Сатурн, установиха, че взаимодействието на химикали в атмосферните облаци може да повлияе на тяхната температура