Транспланитраните "мъжки ръце" на индийка за три години станаха по-светли и фини, съобщи Лайв сайънс.

След автобусна катастрофа през 2016 г., ръцете на 18-годишната Шрея Сиданаговдер били ампутирани до лакътя. През 2017 г. са й трансплантирали ръцете на 21-годишен мъж, загинал в катастрофа, който бил с по-тъмна кожа. Операцията продължила 13 часа с участието на 20 хирурзи и 16 анестезиолози.

Година и половина физиотерапия подобрила контрола, който Шрея има над ръцете. Постепенно те станали по-фини и най-неочаквано кожата изсветляла и заприличала на нейната.

Ръцете преди и след операцията

Снимка: Facbook

Лекуващите лекари обясняват това с по-малкото меланин, който произвежда жената. Дали това е така обаче трябва да бъде потвърдено с допълнителни изследвания, каза д-р Удай Кхопкар от мемориалната болница "Крал Едуард" в Мумбай. Мускулите също изглежда се адаптират към приемника.

Операцията на Шрея Сиданаговдер е първата двойна трансплантация на ръце в Азия. Тя е и първата жена, получила ръце от мъж.

Лекарите от отделението по пластична и реконструктивна хирургия в медицинския институт "Амрита" в Керала продължават да наблюдават промените във формата и цвета на ръцете на Шрея Сиданаговдер.