Енергийната криза, подхранвана от войната на Русия в Украйна, засегна и Европейската организация за ядрени изследвания - ЦЕРН, съобщава Еuronews.

Големият адронен колайдер, разположен на на границата между Швейцария и Франция, е най-големият и най-мощен ускорител на частици в света. Той доказа съществуването на Хигс бозона, а научната му дейност доведе до нови открития в областта на физиката и медицината. За да функционира съоръжението, то се нуждае от доста електричество.

Вижте как изглежда Големият адронен колайдер >> >> >>

Лабораторията на ЦЕРН използва средно 1,3 тераватчаса електроенергия на година, което се равнява приблизително на град с 230 000 жители. Само Големият адронен колайдер представлява около половината от това потребление.

Всяка година, през студените зимни месеци, когато търсенето на енергия е най-високо, Големият адронен колайдер традиционно спира дейността си, за да намали натоварването на мрежата.

Този път обаче лабораторията на ЦЕРН спира работа по-рано от обичайното. Причината е свързана с високата цена на тока, в следствие от войната между Русия и Украйна.

Комплексът за ускоряване на частици спря работа днес, две седмици по-рано от първоначално планираното. След тази зимна ваканция използването на Големия адронен колайдер ще бъде допълнително намалено с 20 процента през 2023 г.

Междувременно ЦЕРН е в готов за пълно преустановяване на научната си дейност, в случай че енергийните ресурси във Франция или Европа са особено напрегнати, казва Малика Меддахи, заместник-директор на ЦЕРН.

Много от физиците в лабораторията имат текущи експерименти, които ще бъдат пряко повлияни от енергийните мерки, допълни още Меддахи.

Експериментите, които са планирани през двете седмици на предсрочното затваряне, ще бъдат отложени за следващите години.

Други научни комплекси също срещат трудности при справянето с енергийната криза.

Германският електронен синхротрон (DESY) в Хамбург, където се помещава най-мощният рентгенов лазер в света, също се бори с растящите цени на електроенергията.

Съоръжението купува своя ток на траншове до три години предварително, за да се предпази от внезапни скокове на цените. Това е станало невъзможно при сегашните цени.