Участничката в изолационния експеримент "СИРИУС-21" Екатерина Карякина е получила лека травма на ръката и е била принудена да напусне експерименталния комплекс, съобщи ТАСС, като цитира пресслужбата на Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките.

"На 33-ото денонощие настъпи реална ситуация, при която един от членовете на екипажа - Екатерина Карякина, получи лека травма на ръката по време на тренировка на макет на многофункционалния силов тренажор", се посочва в прессъобщението на института.

По препоръка на главния травматолог на здравното ведомство на Москва Вадим Дубров ръководителите на проекта "СИРИУС" са решили да изведат Карякина от експерименталния комплекс.

Международният експеримент "СИРИУС-21" за имитиране на полет до Луната започна в Москва на 4 ноември с участието на шестима доброволци в базата на Института по медико-биологически проблеми в Москва.

В екипажа са инструкторът от Центъра за подготовка на космонавти Олег Блинов (Русия), хирургът Виктория Кириченко (Русия), младши научният сътрудник Екатерина Карякина (Русия), бакалавърът по руски език и литература Уилям Браун от САЩ, представителят на командването на космическите системи на САЩ Ашли Ковалски, космонавтът-изпитател Салех Омар ал-Амери от ОАЕ.

Експериментът е с продължителност 240 дни, през които доброволците ще "стигнат" до Луната, "ще прелетят около нея", търсейки място за кацане, ще "кацнат" и ще се върнат обратно.