Ентомолог от университета във Вагенинген в Холандия разкри, че комарите маркират отдалеч своите "жертви" по следите от въглероден диоксид във въздуха, пише Live Science.

Всички знаем, че докато някои хора сякаш са отбягвани от комарите, то други биват поголовно атакувани, без значение от предпазните средства, които ползват.

Причината за това се крие в невидимия химически пейзаж на въздуха около нас. Комарите се ръководят от този изцяло от него. Те използват сетивата си, за да открият телата на жертвите си оставящи специфични химични следи във въздуха.

На първо място, дразнещите насекоми се привличат от въглероден диоксид. Когато издишваме, въглеродният диоксид от белите ни дробове не се смесва веднага с въздуха. Временно той остава в невидими облачета, които действат притегателно на комарите.

"Комарите започват да се ориентират към тези импулси от въглероден диоксид и летят към целта си, тъй като усещат по-високи концентрации, отколкото съдържа нормалният атмосферен въздух", казва Джоуп ван Лоон, ентомолог от университета Вагенинген в Холандия.

По този начин комарите могат да открият целта си от разстояние 50 метра.

Когато стигнат на разстояние около 1 метър от своите потенциални мишени, нещата стават по-сложни. В близки помещения, комарите отчитат много фактори - включително температурата на кожата, цвета ѝ и наличието на водна пара и пот.

Учените смятат, че най-важни за комарите при избора на жертва са химическите съединения, произведени от микробите, живеещи по кожата ни.

"Бактериите превръщат секретите на потните ни жлези в летливи съединения, които се носят по въздуха до обонятелната система, разположена в главата на комарите", каза Ван Лоон.

Химичните съединения, излъчвани от кожата ни, са сложни. Многообразието им варира до над 300 различни вида, а те определят от множество фактори, включително и от ДНК на индивида.

За жалост ние нямаме много контрол върху микробиомите на кожата си, но Ван Луон предлага някои съвети въз основа на неговите изследвания.

"Комарите обичат черния цвят, така че помислете за носенето на нещо по-светло", споделя експерта.