Астрономът Истван Запуди от Института по астрономия на Хавайския университет предложи постижим и евтин начин за справяне с климатичните промени. Предложението на ученият е да уловим астероид в орбита около планетата си. След това можем да завържем фин чадър около него, който ще блокира част от слънчевата светлина.

Слънчевият щит не е нова идея. Но промените на Запуди биха намалили значително разходите и трудността на внедряването. Това прави проекта една стъпка по-близо до постижимото.

"В Хаваите мнозина използват чадър, за да блокират слънчевата светлина, докато се разхождат през деня", обяснява той. "Мислех си, можем ли да направим същото за Земята и по този начин да смекчим предстоящата катастрофа от изменението на климата?"

Блокирането на само малък процент от слънчевата светлина, която постоянно облъчва Земята, може да е достатъчно, за да противодейства на покачващите се температури. Това може да спести и значителни разходи по проекти за преход към индустрия от нов тип.

Проблемът е, че платното ще се нуждае от доста голямо количество маса като баласт, за да не бъде издухано от слънчевия вятър и радиационното налягане.

Запуди изчислява, че поставянето на противотежест към Слънцето в Точката на Лагранж L1 ще намали общата маса на щита и противотежестта до само 3,5 милиона тона.

L1 е точка на относителна гравитационна стабилност, генерирана от взаимодействието между Земята и Слънцето. Гравитационното привличане на двете тела се балансира в тези точки на Лагранж.

Само 1 процент от общата маса ще бъде действителният щит - около 35 000 тона. Останалата маса ще бъде астероидът. Ракетата Starship на SpaceX може да извежда максимум 250 тона на ниска околоземна орбита в конфигурация за еднократна употреба. Това значи над сто мисии по сглобяване на платното в орбита.

Въпреки това идеята може да се окаже по-постижима, отколкото се смяташе досега. НАСА доказа на практика, че можем да пренасочим астероид и да сменим орбитата му.

Запуди смята, че ако започнем да работим по изследвания и разработки сега, може да успеем осъществим проекта, преди да е станало твърде късно за климата. От начинанието ще има и други потенциални ползи.

Привързаният щит може първоначално да бъде по-бърз и по-евтин за реализиране. Той може да разчита на карбонови нишки произведени и преплетени в космоса. Това може да стане в орбита или на Луната. Това отново би намалило значително броя ракетни изстрелвания.