Учени наблюдаваха най-младото бебе-пулсар в галактиката с помощта на рентгеновата космическа лаборатория Екс Ем Ем - Нютон, съобщи пресслужбата на Европейската космическа агенция.

Пулсарът J1818.0-1607 бе открит през март от обсерваторията на НАСА "Суифт". Наблюденията с европейската обсерватория не само доказват, че звездата е най-младата измежду 3000 известни пулсара в Млечния път, но и че принадлежи към рядка категория пулсари - магнетари. Това са космическите обекти с най-силните магнитни полета във Вселената.

Така изглежда направената снимка на пулсара

Снимка: ESA

"J1818.0-1607 е на около 15 000 светлинни години от Земята, в галактиката Млечен път", казва ръководителят на изследването Паоло Еспозито от университета в Павия, Италия.

Пулсарите са сред най-екзотичните обекти във Вселената. Те се формират, когато масивните звезди умират при експлозии и след тях остават горещи, плътни и силно магнетизирани звездни частици. Понякога пулсарите преминават през свръхактивност, при която изхвърлят огромно количество радиация за период от милисекунди до няколко години.

По-слабите изригвания често са знак за предстоящ мощен изблик, при който емисиите радиация са в хиляди пъти по-високи. Учените са успели да засекат такова изригване от бебето-пулсар с помощта на Екс Ем Ем - Нютон.

"Да се види нещо толкова младо, току-що формирано във Вселената, е изключително вълнуващо. Хората са можели да наблюдават експлозията на свръхнова, създала този магнетар, преди около 240 години - някъде между Американската и Френската революции", казва Еспозито.

Младият магнетар е сред най-бързо движещите се известни обекти, който прави пълна обиколка около оста си на всеки 1,36 секунди, въпреки че има масата на две Слънца.

В наблюдението на пулсара учените са използвали Екс Ем Ем-Нютон, обсерваторията на НАСА "Суифт", рентгеновата обсерватория НуСТАР и радиотелескопа в Сардиния, Италия.