Астрономи от САЩ са направили първата по рода си снимка на горещия външен слой на короната на Слънцето, разкривайки никога не виждани структури, скрити в регионите, възприемани от досегашната техника като празни или тъмни.

Новите изображения с висока разделителна способност разкриват магнитни нишки с широчина до 500 километра. Вътре в тях тече плазма с температура от милиони градуси.

Снимка: Hi-C

Откритието хвърля нов поглед върху интензивната атмосфера на нашата родна звезда.

Оригиналните кадри са заснети от научния апарат Hi-C през 2018 година, но анализирането им и разкриването им пред широката публика идват 2 години по-късно. Hi-C може да забележи обекти с размер от 70 километрана повърхността на Слънцето, което е впечатляващо предвид неговата големина и отдалеченост от Земята.

Магнитното поле и плазмените нишки, са важна част от механизма, който произвежда слънчеви бури - дейности, които в крайна сметка могат да ни засегнат тук, на Земята. Новите изображения ще помогнат за по-доброто познаване на нашата звезда и евентуалното предсказване на възникването на опасни слънчеви изригвания.

Оригиналното проучване е публикувано в Astrophysical Journal.