Учени от БАН създадоха билков гел и полимерни марли за лечение на рани. Иновативните средства за комплексно лечение на рани бяха един от 15-те научно-приложни проекти на изследователи от БАН, които бяха представени днес на Онлайн конференцията "Наука за бизнес". Тя е организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и Българската академия на науките (БАН).

Разработени са 4 продукта за лечение на инфекциозни и следоперативни рани. Първият от тях е гел за третиране на рани, изработен от лавандула, невен и живовляк.

"Той ускорява регенерирането на здравата тъкан. Имаме и гел с активен въглен, който абсорбира токсините, които се отделят от клетките и така почиства раната. Разработихме и полимерни марли, които предпазват раната от заразяване, тъй като установихме, че обикновените марли много често поемат гела и след това се явяват благоприятна среда за развитие на бактериални инфекции. В ситуацията на пандемия разработихме и маски с активен въглен. Използваме костилки от кайсия, които имат функцията на най-силен активен въглен. Маските са изработени изцяло от памук", обясни проф. Павлина Долашка от Института по органична химия с Център по фитохимия.

Снимка: БАН

Доц. Карекин Eсмерян от Института по физика на твърдото тяло представи на конференцията нов Метод за криоконсервация на жива материя и клетки. В процеса на криоконсервация учените използват покритие от въглеродни сажди.

"Това решение превъзхожда съществуващите досега методи за криоконсервация, тъй като осигурява плавни скорости на замразяване и размразяване по естествен път. Използва се при инвитро процедури за криоконсервация на семенна течност", обясни доц. Eсмерян.

Проф. Пенка Петрова от Института по микробиология представи Прототип на ваксина за COVID-19. Проф. Андрей Чорбанов е ръководител на екипа от наши учени, работещи над проекта. По думите на проф. Петрова, и двата модела на ваксините, над които работят, са пептидни, могат да се съхраняват при температура от 4 градуса, може да са ефективни при различните видове вируси на COVID и се прилагат под формата на спрей.

Беше представено и преносимо устройство за сухо обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии от Наско Електронов от Централната лаборатория по приложна физика. Използван е диапазонът от УВ-сектора за обеззаразяване.

"Ултравиолетовата среда и озонът увреждат ДНК на вирусите и бактериите. Като се включи озонаторът, се убиват вирусите и бактериите. Забранен е престоят в стаята, докато работи озонаторът, защото е вреден за хората. Приложението на устройството е в работни помещения, офиси, жилища, хотели, банки, асансьори, таксита и т.н. То предлага едновременно възможност за мобилност, сухо обеззаразяване на въздуха и повърхности, йонизиране на въздуха", обясни Наско Електронов.