Обширната група на динозаврите, включваща големи хищници като Тиранозавър рекс, е била населена и от редица чудаци, странници и изгнаници. На тази характеристика отговаря наскоро описан динозавър от Монголия, който е бил с размерите на гъска и е приличал на нея, предаде Ройтерс.

Динозавърът, наречен Natovenator polydontus (Натовенатор полидонтус), е живял преди около 72 милиона години по време на периода креда. Тялото му е било като на гмуркаща се птица с издължена гъша шия и дълга сплескана муцуна и уста, пълна с повече от 100 малки зъба.

Според учените е почти сигурно, че чудатият динозавър е бил покрит с пера.

"Натовенатор e имал много специфични характеристики", каза палеонтологът Юон-Нам И от Националния университет в Сеул, Южна Корея, водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Къмюникейшънс байолъджи" (Communications Biology).

Въпреки че е бил братовчед на бързия малък хищник Велосираптор, Натовенатор е бил приспособен към полуводен начин на живот в сладководна екосистема. Той вероятно е плувал в реки и езера, гребейки с предните си крайници и използвайки гъвката си шия за улов на риба и насекоми, или се е гмуркал под вода, за да хваща плячката си.

Добре запазените му останки са открити в пустинята Гоби, която през десетилетията е била съкровищница за динозавърски вкаменелости.

Натовенатор спада към динозаврите от групата на тероподите, които имат общи черти, като например придвижване на два крака. Най-известните й представители са големите хищни динозаври, в това число тиранозаврите, тарбозаврите и гигантозаврите.

Същевременно тероподите, много от които са били пернати, се разклоняват в необичайни посоки с примери като наподобяващите ленивци теризинозаври, щраусоподобните струтиомимуси, хранещите се с термити мононикуси и цялата линия на птиците.

"Разнообразието от тероподи в края на периода креда е удивително. Вярвам, че в бъдеще ще бъдат открити още причудливи, но невероятни представители на тази група", казва палеонтологът и съавтор на изследването Филип Къри от университета на Алберта, Канада.

Не са много динозаврите, известни като "неавиани", което означава, че не са птици, приспособени към полуводен начин на живот. Близък роднина на Натовенатор, наречен Halszkaraptor и описан през 2017 г., е водил подобен начин на живот приблизително по същото време в същия регион. И двата вида динозаври са имали подобен на птиците външен вид и са били тясно свързани с линията им.

Натовенатор е бил дълъг около 45 сантиметра. Черепът му е бил с дължина 7 сантиметра. Предните му крайници са изглеждали донякъде сплескани, подобно на приспособления за гребане и плуване. Тялото му по подобие на гмуркащите се птици е срещало по-малко съпротивление във водата и е позволявало ефективно плуване.

Натовенатор, което означава "плуващ крадец", според учените е удивително създание по няколко причини. Първо - то е малко и деликатно. Когато откриват вкаменелостите му, учените не са в състояние да го идентифицират със сигурност, тъй като повече им прилича на гущер или бозайник, отколкото на динозавър. Впоследствие става ясно, че той спада към групата на тероподите, но остава загадка какъв точно е типът му. Нещата си идват на мястото с описването на Halszkaraptor.

"Той е бил приспособен към живот в среда, която не е типична за животно, свързано с Велосираптор и другите му роднини. Повечето хора мислят за динозаврите като за специализирани сухоземни животни, които не се конкурират с крокодилите във водата", казва Къри.

През периода креда е имало различни гмуркащи се птици, включително северноамериканската Hesperornis, която е достигала на дължина до 1,8 метра, но не са известни такива от района, обитаван от Натовенатор.

"Повече от 30 различни линии тетраподи (сухоземни гръбначни животни) са навлезли независимо едни от други във водните екосистеми", казва Юон-Нам И. "Защо не и динозаврите?"