Повторното замразяване на северния и южния полюс може да бъде начин за справяне с климатичната криза, твърди ново изследване, цитирано от в. "Индипендънт".

В ново проучване, ръководено от Уейк Смит от университета Йейл, учените предполагат, че аерозолните частици, пръскани в атмосферата от самолети, могат да обърнат загубата на лед. Частично блокиране на слънчевата светлина би охладило значително ледените полюси на нашата планета.

Учените смятат, че това може да помогне за справяне с проблема с покачването на морското равнище, като забави топенето на леда.

Концепцията се нарича стратосферно аерозолно инжектиране (SAI) и ще струва 12 милиарда евро годишно. Според изследователите цената е по-малко от всички останали методи за справяне с климатичната криза.

Планът предвижда приблизително 175 000 полета годишно, които трябва да освободят тонове вещества в атмосферата.

"Това е аспирин, не пеницилин. Това не е заместител на декарбонизацията", заявява Уейк Смит.

Проучването се счита за противоречиво поради броя на парниковите газове, които биха били изпуснати в атмосферата от големия брой полети, превозващи микроскопичните аерозоли.

Но планът е подкрепен от сър Дейвид Кинг, бивш главен учен в правителството на Великобритания и основател на Центъра за възстановяване на климата (CCR) в Кеймбриджкия университет.

Той заяви пред Sky News, че климатичната криза е в критична точка и изисква радикални стъпки.

"Идеята е да спечелим време, докато намаляваме дълбоко и бързо емисиите на парникови газове", каза той.

"Всяко умишлено завъртане на глобалния термостат би било от общ интерес за цялото човечество."

Идеята за пръскане на аерозоли в атмосферата се подкрепя и от други учени и индустриалци. Основателят на Microsoft и един от най-богатите хора в света - Бил Гейтс, финансира научен проект, който да проучи впръскването на вещества в атмосферата.

Проектът SCoPEx, стартиран от учени от Харвардския университет, има за цел да изследва това решение чрез пръскане на нетоксичен прах от калциев карбонат (CaCO3) в стратосферата.