Екип от изследователи са открили, че малки промени в GPS сигналите могат да ни позволят да предвидим големи земетресения приблизително два часа преди те да се случат, пише Futurism.

Екипът анализира GPS данни от 90 големи земетресения с магнитуд на 7 по скалата на Рихтер. Учените откриват доказателства за предходна фаза, в която разломните линии на тектоничните плочи започват да се плъзгат, което в крайна сметка води до мощни трусове.

"Съществуването на наблюдавана предшестваща фаза на приплъзване по разлома преди големи земетресения се обсъжда от десетилетия", пишат изследователите на земетресенията от Университета Кот де Азур във Франция. Публикацията им е публикувана в престижния журнал Science.

Чрез анализиране на наблюдавани отклонения в GPS данни, взети от около 3000 станции по целия свят, изследователите откриват, че големите земетресения започват с предшестваща фаза на приплъзване. Това означава, че промените в GPS могат да са сигурен маркер за голям трус.

Учените ще продължат изследванията си, за да проучат колко често подобни епизоди на бавно приплъзване се случват без да бъдат последвани от земетресения. След това данните отново ще бъдат сравнени за откриването на нови маркери.