Японското правителство обяви, че започва да се подготвя за потенциална среща с неидентифицирани летящи обекти. Решението е в отговор на публикуваните неотдавна от американските военни материали за срещи с подобни летателни апарати.

Министерството на отбраната на Страната на изгряващото слънце обяви, че до момента негови пилоти не са имали срещи с НЛО, а самият министър подчерта, че не вярва в извънземни. За да са подготвени те, ако това се случи в бъдеще, обаче ще бъдат разработени редица протоколи и процедури.

Към момента ако какъвто и да е непознат летателен обект бъде идентифициран в рамките на японското въздушно пространство, той бива прихващан от изтребители с настояването да се легитимира от къде идва. Ако е необходимо, японските пилоти са оторизирани и да го принудят да кацне, използвайки предупредителни изстрели.

Няма как обаче да разберем дали такъв подход би бил работещ при среща с НЛО, независимо дали става въпрос за хипотетични извънземни същества, или за неидентифициран обект с човешки произход. Затова и ще бъдат създадени нови правила за такива случаи.