Японският милиардер Юсаку Маедзава обяви, че южнокорейската кей поп звезда Т.О.Р. и американският диджей от японски произход Ди Джей Стив Аоки ще бъдат сред осемте членове на екипажа, които той планира да отведе на пътешествие около Луната следващата година, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В понеделник Маедзава написа в Туитър, че планира да направи "важно съобщение", свързано с космоса. Новината дойде след негова среща със собственика на компанията "Спейс Екс" Илон Мъск, предаде тогава Ройтерс.

Юсаку Маедзава, основател на онлайн модния сайт "Дзодзо", осъществи туристическо пътуване до Международната космическа станция (МКС) с космически кораб "Союз" през декември миналата година. Той планира догодина да обиколи Луната с ракета на Мъск и на неговата компания "Спейс Екс".

Маедзава е закупил всички места на ракетата, с която ще се пътува до Луната.

Останалите избраници на милиардера за участие в лунната мисия са американският ютюбър Тим Дод, чешият творец Йеми А. Д., ирландският фотограф Рианон Адам, британският фотограф Карим Илия, американският документалист Брендън Хол и индийският актьор Дев Йоши.

В случай, че някое бъде възпрепятстван, има и две резерви - американската сноубордистка Кейтлин Фарингтън и японската танцьорка Мию.

"Надявам се, че всеки от тях ще осъзнае отговорността, която съпътства факта да напуснеш Земята, да пътуваш до Луната и да се върнеш", заяви милиардерът в кратко видео, качено в ЮТюб.

"Всички избрани ще извлекат голяма полза от това преживяване и се надявам, че те ще го използват, за да допринесат за планетата ни, за човечеството", добави той.

Мисията ще се казва "Скъпа Луна" и ще продължи шест дни.

Ракетата "Старшип" на Спей Екс, която ще бъде използвана за тази мисия, ще бъде най-мощната, изграждана досега. Тя вече извърши успешно атмосферни полети и успя да кацне, но все още не е извършвала тестови орбитален полет. Мъск на няколко пъти каза, че подобен тестови полет ще има до края на годината.

Японският милиардерът натрупа богатството си като основател на онлайн модната фирма "Дзодзо", която през 2019 г. бе закупена от отдела за интернет търговия на корпорацията "Софтбанк груп". За пътуването си до МКС на борда на ракетата "Союз" милиардерът Маедзава плати 10 милиарда йени (73 милиона долара).